Hlavní obsah

Mozilla vydala nový Firefox, letos už počtvrté

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pořadí již sedmou generaci internetového prohlížeče Firefox vydala letos společnost Mozilla. Firefox 4 přitom vyšel teprve letos v březnu. Častější vydávání nových verzí souvisí se změnou firemní politiky. Stejně jako u předchozích verzí i sedmička přináší zrychlení a řadu vylepšení.

Foto: mif, Novinky

Firefox

Článek

Rychlejší je u Firefoxu 7 samotné spouštění prohlížeče i samotný chod, a to především na pomalejších počítačích, protože vývojáři Mozilly zredukovali nároky na operační paměti. „V některých případech by mohlo využití paměti klesnout až o 30 %,“ uvedl Pavel Cvrček ze serveru Mozilla.cz.

Sedmá generace Firefoxu je navíc daleko přehlednější než současné verze. Například už se nezobrazuje protokol http:// v adresním řádku, díky čemuž uživatel rovnou vidí název navštívené domény. „Úprava se týká pouze nezabezpečených webů, v ostatních případech se bude použitý protokol i nadále zobrazovat,“ konstatoval Cvrček.

Přehlednější je také správa nainstalovaných doplňků. Možnosti nastavení totiž jsou nově dostupné přímo v detailu doplňku. Až doposud se přitom předvolby otevíraly prakticky vždy v novém okně.

„Spolu s novou verzí Firefoxu je tu i Thunderbird 7.0. Ten přináší několik set úprav, jako například úpravy v grafickém rozhraní, v práci s přílohami či správě kontaktů. Dostupné je též kalendářové rozšíření Lightning 1.0 Beta 7, které je poslední betaverzí před vydáním verze 1.0,“ dodal Cvrček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám