Hlavní obsah

Microsoft chystá novou verzi Windows 11

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operační systém Windows 11 si odbyl premiéru teprve na začátku října, americký softwarový gigant ale podle serveru The Verge pracuje na nové verzi jedenáctek. Novinka se má jmenovat Windows 11 SE a půjde v podstatě o odlehčenou verzi jedenáctek.

Microsoft představuje nový operační systém Windows 11Video: archív tvůrců

 
Článek

Microsoft sice oficiálně práce na Windows 11 SE nepotvrdil, ale to není nijak překvapivé. Zástupci podniku nikdy oficiálně nemluví o chystaných novinkách před jejich oficiálním uvedením na trh.

Navíc už v minulosti se snažil softwarový gigant uspět s Windows 10 S, což byla také odlehčená verze desítek. Určena byla pro levnější notebooky a zároveň i počítače určené pro studenty a pedagogy. Verze 10 S má jedno zásadní omezení – aplikace fungující v tomto systému musí pocházet výhradně z internetového obchodu Windows Store.

Windows 11 stojí 3390 Kč, pořídit se dá ale i zadarmo

Software
Foto: archív tvůrců

Obchod s aplikacemi Microsoft Store.

Důvody jsou hned dva. V první řadě má americký softwarový gigant kontrolu nad tím, jaký software si mohou lidé nainstalovat. A díky tomu, že pochází z legitimních zdrojů, se výrazně minimalizuje riziko, že si uživatel stáhne do svého PC nějaký nebezpečný balast.

Všechny soubory uložené ve Windows Storu totiž procházejí pečlivou kontrolou. Propašovat do něj škodlivý virus je tak velmi obtížné, ne-li zcela nemožné.

A co zmiňovaný druhý důvod? Microsoft díky omezení možnosti instalace pouze z Windows Storu docílil toho, že na levnějších strojích neběžely hardwarově příliš náročné aplikace. Tedy jinými slovy, že pomalejší počítače, pro které byl velmi často operační systém Windows 10 S určen, nebyly zbytečně přetěžovány.

Stejná taktika u jedenáctek

Lze očekávat, že podobně tomu bude také u Windows 11 SE. U jedenáctek totiž Microsoft zvedl hardwarové nároky na počítače, kvůli čemuž ale klidně i pár let staré stroje mohou mít problém s instalací. Pro řadu uživatelů by mohla být řešením právě odlehčená verze SE.

Otazník nicméně visí nad tím, kdy bychom se jí mohli dočkat. Na bližší informace si zkrátka budeme muset ještě počkat…

Reklama

Související témata:

Související články

Nová éra Windows odstartovala

V úterý vydala společnost Microsoft přesně podle plánu finální verzi svého nejnovějšího operačního systému Windows. Novinka s číslovkou 11 v názvu přináší...

Výběr článků

Načítám