Hlavní obsah

Konec jedné éry. Pro starší Windows nebude vycházet už ani Firefox

Novinky, ort

Firefox byl jedním z posledních podporovaných webových prohlížečů, který mohli uživatelé provozovat ještě na stařičkém operačním systému Windows XP. To už však nyní neplatí, tvůrci ze společnosti Mozilla totiž browser pro starší platformy od Microsoftu nabízet nebudou.

Článek

Nové verze Internet Exploreru nevycházejí pro Windows XP již dlouho. V polovině loňského roku pak zlomila nad tímto stařičkým systém hůl také společnost Google se svým prohlížečem Chrome.

S „ixpéčky” nepočítá už ani nejnovější verze Firefoxu s pořadovým číslem 52, která vyšla minulý týden. To jinými slovy znamená, že používat tento browser je stejně nebezpečné jako samotná Windows XP. Mozilla to navíc bere z jedné vody na čisto a rovnou zaříznula i další starší systém od Microsoftu – Vista. I tuto platformu bychom na seznamu podporovaných hledali marně.

Jedním z mála prohlížečů, který je dostupný pro Windows XP, a pochopitelně také pro novější Visty, zůstává Opera. I když je možné, že se její tvůrci v nadcházejících měsících také rozhodnou podporu zmiňovaných platforem zaříznout.

Starší Windows končí

Microsoft ukončil podporu pro operační systém Windows XP již v roce 2014. A stejný osud čeká letos v dubnu i verzi Vista. To jinými slovy znamená, že americký softwarový gigant nebude vydávat už ani důležité aktualizace. Pokud se tedy objeví nějaká nebezpečná trhlina, kterou budou moci zneužít počítačoví piráti, uživatelé zůstanou nechráněni.

Microsoft totiž funkčnost systémů ani po skončení rozšířené podpory nijak neomezuje. Teoreticky tak mohou Windows XP a Vista uživatelé provozovat tak dlouho, dokud to jejich počítač dovolí. Jak již bylo uvedeno výše, vystavují se tak ale nemalému bezpečnostnímu riziku.

Vhodným řešením z bezpečnostního hlediska je přechod na novější systém. Vybírat uživatelé přitom nemusejí pouze ze stáje Microsoftu – k dispozici mají i řadu bezplatných alternativ. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám