Hlavní obsah

Internetové účty nejsou v bezpečí, varují banky

Novinky, mif

Konec podpory Windows XP se nezadržitelně blíží. Společnost Microsoft vydá naposledy aktualizace v úterý 8. dubna. Na to upozorňují i tuzemské banky, podle nichž nepodporovaná platforma představuje velké bezpečnostní riziko. Poukazují přitom na možné zneužití bankovního účtu.

Foto: Profimedia.cz

Ukončení podpory se týká miliónů lidí po celém světě.

Článek

„Využívat nezabezpečený operační systém, jako je Windows XP, může být nebezpečné,“ varoval mluvčí Zuno Bank Vladimír Michna.

„Pokud Windows XP budete na svém počítači i nadále používat, vystavíte se tak bezpečnostnímu riziku zneužití vašich osobních dat a napadení vašeho počítače škodlivým malwarem,“ varuje na svých stránkách Česká spořitelna.

Stejný postoj ale mají k této problematice i další finanční instituty. „Útočník také může získat přístupy k různým internetovým službám, ve kterých jste registrovaní. Týká se to i přístupu do vašeho internetového bankovnictví – na to chceme upozornit především,“ uvedla Air Bank s tím, že XPčka používá stále více než 15 % jejích uživatelů.

Právě kvůli vysokému počtu klientů ale některé banky nechtějí na tento 13 let starý systém stále zanevřít. Zároveň však také upozorňují, že rizika existují.

„I přestože se Komerční banka rozhodla podporovat a testovat provoz aplikací přímého bankovnictví i na tomto operačním systému minimálně do konce roku 2014, již nyní vám doporučujeme přechod na některou z vyšších verzí operačního systému,“ podotkli zástupci Komerční banky.

Možné alternativy? Jde to i zadarmo

Ukončení podpory má přímý vliv na bezpečnost operačního systému, potažmo kancelářského balíku. V případě, že bude objevena chyba, mohou ji hackeři dle libosti zneužít. Žádné záplaty totiž nebudou vývojáři již vydávány. Stejně tak už nebudou vycházet nové aktualizace ovladačů, což může mít vliv na funkčnost s novými periferiemi.

Pokud uživatelé nechtějí přijít o podporu, nezbývá jim než přejít na novější verzi Windows a Office. Řešením samozřejmě může být také použití konkurenčního softwaru, například operačních systémů Linux a Mac OS X či kancelářského balíku OpenOffice.

Ukončení podpory se týká miliónů lidí po celém světě. Windows XP jsou totiž i přes svůj pokročilý věk stále druhým nejpoužívanějším operačním systémem na planetě, v Česku jej používá téměř pětina obyvatel. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám