Hlavní obsah

Internet Explorer už není nejpopulárnějším prohlížečem na světě

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhá léta se těšil Internet Explorer od společnosti Microsoft z titulu nejpopulárnějšího webového browseru na světě. Nadvládu však během dubna převzal konkurenční Chrome. Vyplývá to z dat analytické společnosti Net Market Share.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Prvenství patří Chromu díky tržnímu podílu 41,71 %, ještě v březnu to bylo přitom pouze 39,09 %. Třetí měsíc v roce totiž kraloval statistikám ještě Internet Explorer s podílem 43,40 %. Ten si však v dubnu pohoršil na 41,33 %.

I když je rozdíl velmi těsný, prohlížeči od Microsoftu patří aktuálně druhá příčka. Třetí místo patří již více než rok stabilně Firefoxu. Tomu statistiky společnosti Net Market Share přiřknuly v dubnu 10,06 %.

Foto: Net Market Share

Popularita operačních systémů v globálním měřítku podle společnosti Net Market Share (duben 2015 - 2016)

Analytici se nemohou dohodnout

Sluší se však zmínit, že jednotlivé analytické společnosti mají na podíl prohlížečů diametrálně odlišný pohled. Podle statistik serveru StatCounter překonal Chrome Internet Explorer už v roce 2012. [celá zpráva]

Podle dat StatCounteru za měsíc duben kraluje statistikám také Chrome, má však vyšší podíl – přesně 56,75 %. Druhá příčka v celosvětových žebříčcích pak patří Firefoxu s 14,24 % a teprve až třetí Internet Exploreru 12,14 %.

Foto: StatCounter

Popularita operačních systémů v globálním měřítku podle společnosti StatCounter (duben 2015 - 2016)

Jak je tedy z řádků výše zřejmé, analytici se nemohou dohodnout, každá společnost využívá vlastní metodiku zpracování výsledků, kvůli čemuž pak vycházejí data odlišně. Trochu tak tato situace připomíná rozhádané meteorology, kteří se nemohou dohodnout, zda bude slunečno, či bude pršet.

StatCounter i Net Market Share se nicméně shodují na tom, že Chromu patří aktuálně první příčka.

Microsoft si dělá konkurenci sám

Klesající podíl Internet Exploreru není tak překvapivý, jak by se mohlo na první pohled zdát. Konkurenci mu nedělají jen Firefox a Chrome, ale například i nový prohlížeč přímo z dílen Microsoftu – řeč je samozřejmě o browseru Edge.

Foto: archív tvůrců

Microsoft Edge

Edge je nedílnou součástí operačního systému Windows 10 a americký softwarový gigant jej dokonce nabízí uživatelům jako přednastavený prohlížeč. Když chtějí používat starší Internet Explorer, musí zapátrat v nabídkách desítek.

Paradoxně tím, jak stoupá popularita Windows 10, klesá obliba Internet Exploreru. Celá řada uživatelů totiž používá přednastavený Edge. Desítky jsou na pultech obchodů necelý rok a používá je více než 270 miliónů lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám