Hlavní obsah

Digitální věk odsouvá klíče na druhou kolej

Zámky a klíče používali lidé po tisíce let. Teď to ale vypadá, že jim zvoní hrana. Digitální věk přináší nové možnosti, jak zabezpečit svůj majetek. Odemykat dům je tak již dnes možné prostřednictvím virtuálního klíče uloženého v mobilním telefonu.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Umožňuje to hned několik programů pro iPhony - například Kevo, August a Lockitron. Poslední jmenovaná aplikace funguje i na přístrojích s operačním systémem Android. Software spolupracuje se speciálním digitálním zařízením, které se jednoduše připojí ke stávajícímu zámku, nebo ho zcela nahradí.

Foto: Apple

Lockitron

Stačí stisknout tlačítko na dotykovém displeji a dům je pak možné jednoduše zamknout nebo odemknout. Stejným způsobem může majitel na dálku kontrolovat, kdo vstoupí do jeho domu a kdykoliv otevřít třeba psovi nebo nečekané návštěvě.

Vhod může přijít i program KeyMe, který však pracuje na jiném principu. Jeho autoři si kladli za cíl zmodernizovat způsob uložení náhradního klíče. Využívají k tomu fotografii, kterou majitel přenechá členům rodiny nebo přátelům.

Aplikace dokáže převést fotografii klíče do instrukcí pro zámečníka, jak vyrobit repliku. Když se vám tedy stane, že si zabouchnete nebo ztratíte klíč, stačí vám zajít s fotografií k nejbližšímu zámečníkovi a on vám vyrobí náhradní. Podobně před odjezdem na dovolenou můžete známým nechat jen fotografii klíče pro případ, že by se něco u vás stalo a bylo potřeba byt otevřít.

Foto: Apple

KeyMe

Bezpečnostní experti se obávají zneužití

Někteří bezpečnostní experti však nejsou zcela přesvědčeni o bezpečnosti nových systémů. "Mám trochu výhrady s ohledem na výsledky mého výzkumu, které ukázaly, že tyto typy přístrojů mají tendenci ke zranitelnosti," uvedl odborník bezpečnostní společnosti Trustwave Daniel Crowley.

Tvůrci aplikací tvrdí, že bezpečnost je jejich hlavní prioritou a firmy šifrují komunikaci. Firma Kwikset, která vyrábí a prodává zámky ke dveřím a hardware, najala bezpečnostní odborníky, aby odhalili zranitelnost systému. Jejich výsledky ukázaly, že KeyMe neukládá s důležitými snímky žádné osobní údaje, včetně lokality.

Je určitě důvod, proč byly klíče dominantní technologií tisíce let.
Marty Hoffmann

"Je to nová kategorie produktů, takže musíme dokázat spotřebiteli, že je to něco, čemu mohou důvěřovat," řekl ředitel společnosti August Jason Johnson.

Ale co klíče, zmizí někdy? "Není pochyb o tom, že elektronický prostor výrazně roste, ale já si stále myslím, že klíče zde ještě nějakou chvíli budou," řekl agentuře Reuters viceprezident pro marketing firmy Kwikset Marty Hoffmann. "Je určitě důvod, proč byly dominantní technologií tisíce let," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám