Hlavní obsah

Boj o aplikace. Itálie si posvítila na Apple

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Apple čelí v Itálii vyšetřování kvůli zneužívání své dominantní pozice na trhu s mobilními aplikacemi. Informoval o tom tamní antimonopolní úřad AGCM, který se domnívá, že americký počítačový gigant poškozuje ostatní vývojáře tím, že od dubna 2021 na ně uplatňuje přísnější pravidla pro ochranu osobních údajů než u sebe.

Foto: Edgar Su, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Konkrétně od dubna 2021 společnost Apple přijala zásady ochrany osobních údajů pouze pro vývojáře aplikací třetích stran. Ty jsou přísnější, než které společnost uplatňuje na sebe. Rozdílné zacházení se týká především výzvy, která se uživatelům zobrazuje při získávání souhlasu se sledováním jejich navigačních dat na webu,“ stojí ve zprávě úřadu o vyšetřování.

AGCM se nicméně zajímají také o nástroje určené k měření účinnosti reklamních kampaní, které využívá u svých aplikací Apple i vývojáři třetích stran.

Instagram, TikTok i YouTube. EK nadiktovala internetovým gigantům přísnější pravidla

Internet a PC

Úřad tvrdí, že dosavadní jednání Applu může snížit příjmy konkurence z reklamy a odradit další společnosti od vývoje aplikací.

Společnost Apple nicméně v prohlášení pro agenturu Reuters uvedla, že „uplatňuje pravidla ochrany osobních údajů stejně pro všechny vývojáře, včetně sebe sama“. Zástupci společnosti přislíbili, že budou s AGCM spolupracovat, aby se vyjasnily všechny otázky.

Apple bojuje na více frontách

Apple a další velké americké technologické firmy se často ocitají v ohnisku zájmu antimonopolních regulátorů v Evropské unii. Pokud se prokáže zneužívání dominantní pozice na trhu podle pravidel EU, mohou firmy čelit pokutám až ve výši deseti procent svých ročních tržeb.

Evropská komise například tento týden oznámila, že se v rámci již zahájeného antimonopolního vyšetřování Applu snaží získat více informací ohledně platebního systému této společnosti.

EK si došlápne na Apple. Kvůli mobilní peněžence

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám