Hlavní obsah

Rekordní pokuta pro Metu. Za to, že přes Facebook posílá do USA informace o uživatelích z EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Majitel sociálních sítí Facebook či Instagram, společnost Meta Platforms dostala od Evropské unie rekordní pokutu ve výši 1,2 miliardy eur (28,4 miliardy Kč). Důvodem je odesílání informací o uživatelích do Spojených států prostřednictvím Facebooku, a to v rozporu s pravidly EU pro ochranu osobních údajů. Informovala o tom agentura Reuters. Firma se podle médií proti rozhodnutí hodlá odvolat.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jedná se o dosud nejvyšší pokutu, jakou kdy nějaká společnost za podobné prohřešky v EU dostala, uvedla Reuters. Meta tímto překonala Amazon, který dostal v roce 2021 pokutu ve výši 746 milionů eur (17,7 miliardy Kč) od Lucemburska, uvedla irská Komise pro ochranu údajů (DPC), která jedná jménem EU.

Případ se podle agentury DPA týká zapojení Facebooku do masového sledování ze strany angloamerických zpravodajských služeb, které odhalil americký whistleblower Edward Snowden.

Tehdy podal stížnost na Facebook rakouský aktivista za ochranu osobních údajů Max Schrems.

Edward Snowden odpřisáhl věrnost Rusku a obdržel pas

Zahraniční

Meta: Neoprávněné a zbytečné

Meta označila pokutu za „neoprávněnou a zbytečnou“ a bude usilovat o její pozastavení soudní cestou, reagoval v pondělí americký gigant v prohlášení zaslaném agentuře AFP. „Tisíce společností a organizací se spoléhají na možnost předávat údaje mezi EU a USA“ a „existuje zásadní rozpor mezi pravidly americké vlády pro přístup k údajům a evropskými právy na ochranu soukromí,“ uvedla Meta.

Soudní řízení by se však mohlo protáhnout na několik let. Do té doby by mohla vstoupit v platnost nová smlouva o přenosu dat mezi Evropskou unií a USA, která bude nově regulovat transatlantický datový provoz.

Spor mezi Metou a EU o tom, kde budou uživatelská data uchovávána, započal již minulý rok. Šéf společnosti Mark Zuckerberg tehdy dokonce v podrobných záznamech o hospodaření pro americkou komisi pro cenné papíry vyhrožoval, že Evropanům zruší Facebook a Instagram.

Proti odesílání dat uživatelů mimo kontinent evropské regulační orgány dlouhodobě brojí. Evropský soudní dvůr již v červenci 2020 označil za neplatnou dohodu EU a Spojených států, podle které mohly firmy předávat osobní údaje evropských uživatelů do Spojených států.

Odesílání dat evropských uživatelů do USA je v rozporu s GDPR, tedy s pravidly pro ochranu osobních údajů. To se pochopitelně netýká pouze společnosti Meta Platforms, ale také dalších firem, které pracují s daty evropských uživatelů mimo náš kontinent.

Facebook si může oddechnout. Soud v USA antimonopolní žalobu neobnovil

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám