Hlavní obsah

Procesory Intelu s technologií HT obsahují bezpečnostní chyby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Technologie Hyper-Threading, kterou Intel používá ve svých procesorech, obsahuje chybu umožňující útočníkovi získat šifrovací klíče používané k zabezpečení dat. Zpráva byla zveřejněna v pátek 13. května na konferenci BSDCan 2005.

Článek

Hyper-Threading (HT) technologie dovoluje virtualizovat jeden fyzický procesor ve dva logické při zachování původních rozměrových parametrů čipu. Ve stejný časový okamžik je tedy možné zpracovat dva oddělené procesy na jednom čipu, což by mělo mít za následek vyšší výkon v případě jádra vybaveného HT technologií.

Protože však oba separované procesy sdílejí přístup do rychlé vyrovnávací paměti umístěné na čipu, je možné ji monitorovat a získat tak příslušné šifrovací klíče sloužící k zabezpečení dat, sdělil nezávislý výzkumník Colin Percival na své webové stránce.

Podle stránek Infoworld.com byl Intel o problému informován a v současnosti pracuje společně s výrobci operačních systémů Microsoft a Red Hat na opravení objevené bezpečnostní mezery.

"Nedomníváme se, že je chyba příliš kritická, avšak bude opravena v rámci příštích záplat pro systémy společnosti Microsoft a Linux," řekl Howard High, mluvčí společnosti Intel.

"Bezpečnostní chyba postihuje pouze serverové počítače. A jestliže už byl zmíněný stroj dříve úspěšně napaden, pak z něj lze díky závadě v technologii HT ukrást data mnohem rychleji a jednodušeji," dodal High.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám