Hlavní obsah

Počítačové dovednosti rozvíjela loni více než čtvrtina Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačové dovednosti rozvíjela loni více než čtvrtina Čechů. Nejoblíbenějším způsobem je samostudium, naopak vzdělávání prostřednictvím počítačových kurzů příliš časté není. Vyplývá to z analýzy, kterou zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V Evropě se v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT) vzdělávají nejvíce Finové.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Počítačové dovednosti si častěji zdokonalují muži než ženy, konkrétně 30 procent mužů a více než čtvrtina žen. Vzdělávání v oblasti ICT však klesá s rostoucím věkem. Nejvyšší zájem o něj mají mladí lidé mezi 16 až 24 lety, kde je to každý druhý. U seniorů se vzdělává pouze 7 procent z nich,“ komentovala výsledky analýzy Alena Hykyšová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Své digitální znalosti rozvíjelo loni téměř 28 procent obyvatel České republiky starších 16 let. Více než pětina si poradila samostudiem, ať už studováním návodu, vyhledáváním na internetu či zhlédnutím instruktážního videa, uvedli statistici. V pracovním prostředí je relativně běžným způsobem i zaučování na pracovišti od nadřízených či zkušenějších kolegů. Tímto způsobem získalo potřebné znalosti 18 procent lidí. Počítačový kurz pak navštívilo 5,5 procenta lidí.

Na internetu Češi kupují hlavně oblečení či shánějí ubytování

Finance

Podle ČSÚ mnoha statistikám týkajících se vzdělávání dominuje Finsko, kde se v oblasti digitálních dovedností loni vzdělávaly téměř dvě třetiny Finů (64 procent). Je to dvakrát více lidí v porovnání s Českou republikou (30 procent) a trojnásobek průměru EU (20 procent). Statistici upozornili, že v mezinárodním srovnání se data za ČR trochu liší, neboť mezinárodně srovnatelná data jsou k dispozici za populaci 16–74 let. Národní statistiky udávají informace za jednotlivce starší 16 let.

Za Finskem se značným odstupem následují ostatní skandinávské země spolu s Nizozemskem, Lucemburskem a Českem. Zemí, kde se v oblasti počítačových znalostí nevzdělávala ani desetina populace ve věku 16–74 let, byl Kypr s podílem 8 procent. Dalšími zeměmi s nižším podílem byly státy jihovýchodní Evropy jako Chorvatsko, Itálie, Řecko, Maďarsko a Bulharsko.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Notebooky u Čechů vedou nad stolními počítači

V loňském roce bylo v českých domácnostech poprvé více přenosných notebooků než stolních PC. Počítač mají v Česku přibližně tři milióny domácností (72 procent)...

Výběr článků

Načítám