Hlavní obsah

Počítačová klávesnice může být špinavější než záchodové prkýnko

LONDÝN

Počítačová klávesnice může obsahovat více nebezpečných bakterií, jež mohou ohrožovat lidské zdraví, než průměrné záchodové prkýnko. Vyplývá to z výsledků výzkumu britských vědců, který zveřejnili ve čtvrtek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Časopis Which? Computing požádal jistého biologa, aby prozkoumal pomocí mikroskopu více než tři desítky klávesnic v jedné průměrné londýnské kanceláři. Odborník zjistil, že čtyři obsahovaly bakterie s vysokým rizikem ohrožení pro zdraví uživatele. Dokonce vyzval k odstranění jedné z nich, protože měla pětkrát více nečistot než prkýnko na toaletě.

Nejznečištěnější klávesnice stopadesátinásobně překračovala hygienicky povolenou hranici množství nebezpečných bakterií, kterými se mohou lidé přiotrávit při jídle.

Právě konzumace potravin v blízkosti klávesnice či přímo nad ní, kdy člověk drobí či pokládá mastné prsty na klávesy, je hlavní příčinou roznášení bakterií.

Běžná je ovšem také nedostatečná osobní hygiena - například když si lidé nemyjí ruce při odchodu z toalety.

Podle magazínu, který provedl průzkum u 4000 osob, přiznal každý desátý člověk, že klávesnici vůbec nečistí, a 20 procent jich totéž nedělá s myší. A polovina dotázaných řekla, že klávesnici ošetří méně než jednou za měsíc.

"Většina lidí nemyslí na špínu, kterou se počítač zanáší. Ale pokud nečistíte svůj počítač, je to, jako kdybyste jedli na toaletách," upozornila šéfredaktorka časopisu Sarah Kidnerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám