Hlavní obsah

Piráte, mám tě, tvrdí vynálezce hudebních MP3

Novinky, PC world

Fraunhoferův institut vyvinul novou technologii, která by měla potlačit míru internetového pirátství. Softwaroví odborníci tak počátkem února veřejnosti oznámili, že i MP3 mohou být dobře zabezpečené proti nelegálnímu kopírování.

Článek

Vývojáři z Fraunhoferova institutu počátkem února úspěšně otestovali softwarový systém, který staví na základě technologie "digital watermarking", tedy jakéhosi digitálního podpisu. Díky němu bude možné vystopovat nelegálně sdílené nahrávky a piráty v peer-to-peer sítích.

Mluvčí Frauhoferova institutu Michael Kip dále poznamenal, že je tato technologie alternativou k takzvaným DRM právům (digital rights management), které lze obejít a jež navíc vyžadují speciální přehrávače.

Piráte, mám tě

Digital watermarking bude sloužit nahrávacím studiím k přidání watermarku do MP3 souborů, které posléze nabídnou ke stažení přes internet. Watermark nahrávku poněkud poznamená - například zesílením určité části skladby. "Avšak ani to nejlepší cvičené lidské ucho tuto změnu nezaznamená," podotkl Kip.

Watermark vyvinutý Fraunhoferovým institutem bude také obsahovat takzvanou "hash hodnotu". Ta vytvoří jakési virtuální pouto mezi poskytovatelem hudby a příjemcem. Hash hodnota pak funguje jako otisk prstu a je unikátní pro každého uživatele.

Frauhoferův institut dále oznámil, že poskytne softwarové nástroje, jejichž primárním účelem bude pátrat v prostředí internetu právě po těchto "otiscích prstů". Díky tomu nahrávací studia přesně zjistí, kde se jejich nahrávka právě nachází a zda byla stažena legálně.

Porušení zákona zjistí systém automaticky

Avšak program se nemá zaměřovat na jednotlivce, kteří si nahrávku nelegálně stáhli, ale spíše na osoby, které jej na internet nezákonně nahráli.

"Například si legálně stáhnete MP3, vypálíte na CD a to půjčíte kamarádovi, který jej nahraje na internet, tedy poskytne jeho obsah prostřednictvím P2P sítí. Náš systém je ale schopen zjistit, že hudba patří vám a v závislosti na právním systému vaší země pak budete pokutováni," popsal činnost programu Kip.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám