Hlavní obsah

Největší výrobce zařízení na těžbu kryptoměn pozastavil prodej

Peking

Čínská společnost Bitmain, která je největším světovým výrobcem zařízení na těžbu kryptoměn, pozastavila prodej svých produktů na trzích s okamžitým dodáním. Chce tak zmírnit prodejní tlak vyvolaný krokem Pekingu, který v květnu vyzval k zastavení těžby kryptoměn, informovala agentura Reuters. Firma též uvedla, že se svými klienty hledá kvalitní dodávky energie na místech, jako jsou Spojené státy, Kanada, Rusko, Kazachstán či Indonésie.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Správa v hlavních čínských centrech těžby kryptoměn - v autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko a provinciích Sin-ťiang, Jün-nan a S'-čchuan - po rozhodnutí vlády zveřejnila podrobná opatření k vymýcení tohoto podnikání. Řada čínských firem prodává sestavy na těžbu kryptoměn a z odvětví teď odchází, případně svá zařízení posílají do zahraničí.

"Těžební místo se v zahraničí nezřídí přes noc a prodejní tlak na sekundárním trhu je obrovský," uvádí Bitmain. Společnost se rozhodla v celém světě pozastavit prodej svých zařízení Antminer, aby napomohla hladké transformaci odvětví. Čínští těžaři se podle firmy za levnou elektřinou přesouvají do Běloruska, Švédska, Norska, Angoly a do Konga.

Pokyny, které čínské úřady směrem k těžařům kryptoměn vydávají, nejsou novým regulačním opatřením. Komentáře činitelů centrální banky a jejich postoj k záležitosti ale podle analytiků naznačují, jak nejvyšší regulační úřady v Číně v souvislosti s kryptoměnami zpřísňují dohled a tlak na finanční instituce. Čína už v roce 2017 zakázala místní kryptoměnovou burzu, čímž ji donutila, aby se přestěhovala mimo čínské území. Ani tímto krokem Peking nedosáhl toho, aby čínští obchodníci přestali digitální mince nakupovat a prodávat.

Efekt motýlích křídel? Čínský zásah smazal 6,4 bilionu korun z hodnoty kryptoměn

Internet a PC

Jak se těží bitcoiny a další kryptoměny

Neustále rostoucí hodnota bitcoinu a dalších virtuálních měn vyvolala doslova zlatou horečku. A to nejen mezi investory, kteří s vidinou možného zisku horentně skupují, co se dá.

Platí to také o těžařích, kvůli kterým se prakticky celý svět potýká s nedostatkem grafických karet. Situace došla dokonce tak daleko, že těžaři začali ve velkém skupovat i herní notebooky, aby je využili pro těžbu.

Jak je tedy z řádků výše patrné, největší poptávka je po hardwaru, který by jinak našel uplatnění v herních sestavách. Pro těžbu bitcoinů či jiných kryptoměn je potřeba mít celou farmu extrémně výkonných počítačů, které se říká mining rig.

Na všechny takto zapojené stroje se nainstaluje speciální software, který pak počítá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv, případně je směnit za skutečné peníze.

Reklama

Související témata:

Související články

Bitcoin se má změnit. Už letos

Po čtyřech letech se má bitcoin dočkat dalšího velkého upgradu. Na chystaných změnách se dohodli těžaři z celého světa, kteří tak chtějí umožnit nejznámější...

Výběr článků

Načítám