Hlavní obsah

Největší panoramatická fotka na světě zobrazuje krásy Prahy kolem dokola

Novinky, Miloslav Fišer
Praha

Česká republika se může pochlubit dalším světovým unikátem. Americký fotograf Jeffrey Martin, který žije od roku 1999 v Česku, totiž letos v říjnu vytvořil v Praze největší sférickou panoramatickou fotografii na planetě, jež zobrazuje podrobně krásy celého hlavního města v rozsahu 360°.

Článek

Celý projekt vznikal pomocí obyčejné digitální zrcadlovky s objektivem disponujícím ohniskem 200mm. Jeffrey Martin jednoduše vystoupal na žižkovský televizní vysílač, odkud vytvořil stovky snímků zachycujících celou Prahu kolem dokola v co nejvyšším rozlišení. Focení trvalo celé hodiny, a tak si můžete všimnout toho, že na jedné straně Prahy je už trochu větší tma než jinde.

Nafotit stovky snímků trvalo několik hodin. Daleko pracnější bylo poté ale všechny fotografie v počítači jednu po druhé pospojovat, aby dohromady vytvořily věrný obraz Prahy. Práci Martin dokončil po několika týdnech letos v prosinci a finální podobu největší sférické panoramatické fotografie umístil na server 360cities.net.

Snímek má rozlišení 192 000 x 96 000 obrazových bodů. Pokud byste se jej pokusili vytisknout ve fotografické kvalitě na papír, byl by dlouhý přibližně 16 metrů. Kvalita fotografie je tak vysoká, že po přiblížení si klidně můžete prohlédnout, kdo zrovna při vytváření snímku venčil psa, nebo přecházel silnici mimo přechod.

Přímo na webu si je možné panoramatickou fotografii prohlédnout kolem dokola buď pomocí myši, nebo prostřednictvím šipek na klávesnici. K přibližování a oddalování jednotlivých částí Prahy slouží scrollovací kolečko myši, nebo klávesy ctrl a shift.

  • Největší sférickou panoramatickou fotografii na světě se záběrem Prahy si můžete prohlédnout ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám