Hlavní obsah

Nástup nové generace: Test grafické karty GeForce 8800 GT

Novinky, Marek Schäferling, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střední třída grafických karet rodiny GeForce 8600 zrovna díru do světa neudělala, ba právě naopak. Nyní přichází nový střední proud, který by měl vše napravit – GeForce 8800 GT. Hned v úvodu musíme říci, že se společnosti Nvidia a Zotac, který kartě malinko upravil kmitočet křidélek, trefily novým produktem do černého.

Foto: Jan Čech, Novinky

GeForce 8800 GT ZOTAC AMP! Edition

Článek

GeForce 8800 GT je postavena na novém grafickém jádře kódového označení G92, které se po novém roce stane základem vlny produktů nahrazujících GF 8800 GTX a Ultra. Jako herní grafická karta tak předznamenává novou éru středního proudu, nejkupovanějších produktů pro hráče počítačových her.

Základní fakta

V současné době existuje v nabídkách obchodů výpočetní technikou verze karty s 512 MB operační paměti, do budoucna by potom měla přibýt ještě levnější varianta s 256 MB. Základní rozdíl v těchto verzích je ve výkonu při hraní ve vysokém rozlišení či s aktivovaným vysokým AA (Anti Aliasing), kde se projeví výhoda větší paměti.

Jádro G92 je tvořeno 754 milióny tranzistory, což je sice o 70 milionů víc než předešlé jádro G80, díky úspornějšímu výrobnímu procesu se však jeho celková plocha o trošku zmenšila. Nárůst počtu tranzistorů je způsoben mimo jiné i přítomností hardwarového dekodéru pro HD video, tedy o funkci kartám série 8800 dříve upřenou.

Grafické jádro samozřejmě podporuje rozhraní DirectX 10, proto disponuje unifikovanými shadery (výpočetní jednotky) v celkovém počtu 112. Takt jádra 600 MHz je taktéž proti předchůdci vyšší, paměti pracující na 1800 MHz a 256 bitové sběrnici naopak poněkud zvolnily. Ale jak si ukážeme později, nikterak to nevadí.

Pohled na testovanou kartu Zotac AMP! Edition

K vyzkoušení jsme po dlouhém čekání obdrželi kartu pro většinu z nás neznámého výrobce Zotac. Ovšem nenechte se zmást, tato firma spadá do skupiny firem, kde operuje například Sapphire. Je tedy pravděpodobné, že vznikla nová specializovaná značka, jež se bude starat o karty osazené čipy Nvidia.

Zotac 8800 GT AMP! Edition není zcela typickým zástupcem svého druhu. Karta je prodávána s vyššími takty, než jaké specifikuje Nvidia. Jádro se taktem nachází o 100 MHz výš (700MHz) a paměti byly taktéž posíleny, tentokrát o 200 MHz, na konečné 2 GHz. Je proto jasné, že taková karta bude výkonově o něco lepší vyšší než klasická 8800 GT.

Výkon GeForce 8800 GT

Výkon karty jsme vyzkoušeli v rozlišení 1650 x 1080, které je typické pro dnešní 20 a 22 palcové monitory. Ty se staly poslední dobou díky klesajícím cenám hitem a zastínily tak dříve nejprodávanější 19" modely. Testovalo se ve 3 hrách a syntetickém benchmarku 3DMark 06. Všechny čtyři grafy najdete v galerii obrázků, níže jen Unreal Tournament 3 a Crysis:

Z výsledků je patrné, jak se nové jádro G92 Nvidii povedlo. Karta určená pro střední část trhu atakuje současnou špičku, ale přitom stojí dobře o polovinu méně. Je příjemné vědět, že si dnes můžete zahrát nové hry v dobré kvalitě i na jiném železe, než na tom nejdražším.

Postřehy ke kartě

Na fotografii jste jistě zahlédli nové chlazení zabírající jen jeden slot v počítači. Je užší, a i když by tedy mělo mít horší účinnost a mohlo by být hlučnější, opak je pravdou. Karta je příjemně tichá, jen pod zátěží o sobě dává vědět kultivovaným svistem. Navíc ventilátorek je podsvětlený oranžovými LED diodami, vypadá tak na pohled opravdu efektně.

Na začátku jsem se zmiňoval o dlouhém čekání na kartu, což je v současné době její jediná a zásadní chyba. České zastoupení se sice dušuje, že do konce roku bude karet dostatek, avšak byli bychom v tomto ohledu poněkud skeptičtější. Zájemcům proto nezbývá než čekat nebo aktivně sledovat skladové zásoby českých prodejců. Sem tam se nějaká karta objeví.

Hodnocení

Nvidia GeForce 8800 GT je jistě trhák, konečně zajímavá karta středního proudu po roce půstu. Konkurenci s přehledem drtí, ovšem vynahrazuje si to zvýšenou cenou, a to je škoda. Prodává se u nás o polovinu dráž než ve Spojených státech, její cena tak šplhá opět nad 6000 Kč s daní. Opravdový mainstream tak přijde až v podobě 256 MB verze, která bude ideálním hráčovým náčiním především v kombinaci s menším monitorem (19, maximálně 22").

Kromě dobrého výkonu je i kultivovaně tichá, umí přehrávat video ve vysokém rozlišení a ulehčit tak práci procesoru a díky novému výrobnímu procesu spotřebuje méně elektrické energie. GeForce 8800 GT je tedy ve všech směrech podařenou kartou. Verze Zotac AMP! Edition navíc sílu jádra boostuje na vyšší výkonnostní level. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám