Hlavní obsah

Mobilní telefony letos citelně zdražily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilní telefony na českém trhu meziročně zdražily v průměru o 12 procent. Dražší jsou i herní konzole nebo některá bílá technika. Naopak notebooky, televize či drony stojí, navzdory inflaci pohybující se okolo 17 procent, zhruba stejně jako loni. Vyplývá to z informací velkých internetových obchodníků či nákupního rádce Zboží.cz.

Foto: Eva Plevier, Reuters

Telefony iPhone na prodejně Applu

Článek

Podle srovnávacího portálu Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, patří mezi deset nejžádanějších výrobků ledničky nebo pračky, u kterých ceny vzrostly. Nejvíce žádanou kategorií jsou pak mobilní telefony. Dražší je i herní konzole Playstation 5, jejíž cena meziročně stoupla nejméně o 1600 korun a její dostupnost je navíc stále problematická.

PlayStation 5 před Vánocemi? Jen pokud si sáhnete hluboko do kapsy

Hry a herní systémy

Proti růstu cen jdou akčními nabídkami mobilní operátoři. Například T-Mobile nedávno přišel s vlastním cenově dostupným 5G telefonem T Phone, O2 zase začala nabízet slevu na hodinky Apple Watch spolu se službou O2 Chytré hodinky, s níž je nyní z Apple Watch možné volat bez nutnosti mít u sebe iPhone.

Naopak televize nebo notebooky jsou stejně drahé jako loni, v některých případech podle dat e-shopu Alza i levnější.

Prodejní ceny se meziročně téměř nezměnily ani u stále populárnějších dronů nebo outdoorových kamer. „Důvodem jsou neustálé inovace a dále fakt, že technologie z vyšších řad se s nevelkým časovým zpožděním dostávají i do nižších modelů, a tím je zlevňují,“ uvedl Jaroslav Řešátko z firmy DJI Telink, která do Česka drony dováží.

Vánoční nákupy začínají

Obchodníci s elektronikou se shodují, že nákupy vánočních dárků zvolna začínají. Potvrzuje se tak trend posledních let, kdy lidé začínají nakupovat na Vánoce dříve, a sezonní špička proto z pohledu obchodníků trvá déle.

„Z našich dat vidíme, že zákazníci s nákupy vánočních dárků již začínají. Potvrzuje se tak trend posledních let, kdy lidé začínají nakupovat na Vánoce dříve. Zároveň však vzhledem k současné ekonomické situaci počítáme také s tím, že někteří spotřebitelé nechají nákupy na Vánoce až na poslední předvánoční výplatu v prosinci,“ dodala tisková mluvčí Alza.cz Daniela Chovancová.

Reklama

Výběr článků

Načítám