Hlavní obsah

Mobilní internet bude v Česku rychlejší. Díky výměně kmitočtů

Mobilní operátoři O2, T-Mobile a Vodafone si vyměnili kmitočty v pásmu 1800 MHz pro provoz rychlých mobilních sítí LTE. Díky větším uceleným pásmům, která výměnou získali, budou moci nabízet rychlejší mobilní internet. Vyplývá to z informací firem.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Výměnu frekvencí, tzv. refarming, operátorům nařizují podmínky loňské aukce kmitočtů pro LTE v pásmech 1800 a 2600 MHz.

Refarming nejvíce pomohl O2. Společnost v poslední aukci vydražila malé frekvenční bloky, které nesousedily s frekvencemi, které již operátor měl, a nebylo tak možné je efektivně využít. Výměny se zúčastnil i T-Mobile, který v poslední aukci žádné kmitočty v pásmu 1800 MHz nevydražil.

Vyšší kapacita a rychlost v síti

„Refarming už je dokončen pravomocnými rozhodnutími Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), v současné chvíli již využíváme prakticky všechny přeskupené kmitočty," řekla mluvčí O2 Lucie Pecháčková.

„Díky souvislému bloku můžeme nabídnout vyšší kapacitu a rychlost v síti," uvedla mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová. Martina Kemrová z T-Mobilu doplnila, že náklady na výměnu, tedy zejména na přeladění vysílačů, si nese každý operátor sám.

Operátoři provozují mobilní sítě v pásmech 800, 900, 1800 a 2100 a 2600 MHz. V pásmech 800, 1800 a 2600 využívají primárně technologii čtvrté generace LTE, v pásmu 900 MHz klasickou GSM a v pásmu 2100 MHz jsou to sítě třetí generace UMTS. Do několika let se počítá s přechodem z UMTS na síť LTE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám