Hlavní obsah

Xiaomi hlásí vyšší zisk i tržby. Navzdory koronakrizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šen-čen

Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi zvýšil ve druhém čtvrtletí zisk o 129,8 procenta na 4,49 miliardy jüanů (14,5 miliardy Kč). Navzdory koronavirové krizi mu vzrostly i tržby, a to přesto, že prodej smartphonů v zahraničí kvůli pandemii klesl. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi 10 Pro

Článek

Tržby vzrostly během tří měsíců do konce června meziročně o 3,1 procenta na 53,54 miliardy jüanů (172,8 miliardy Kč). Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je odhadovali jen na 51,41 miliardy jüanů (165,9 miliardy Kč).

Výnosy z prodeje smartphonů, které tvoří téměř dvě třetiny tržeb podniku, klesly o 1,2 procenta na 31,6 miliardy jüanů (102 miliard Kč). V zahraničí se ale dařilo prémiovým telefonům, jejichž prodej meziročně vzrostl o 99,2 procenta.

Unikátní mobil s displeji na všech stranách nakonec nevznikne. Nevyplatil by se

Mobil

Zájem o nejlepší mobil překonal očekávání

Prodeje táhla směrem vzhůru bezesporu také poptávka na domovském trhu. Například poptávka po nejlepších mobilech Xiaomi Mi 10 a Mi 10 Pro překvapila i samotného výrobce. Oba přístroje se kvůli nebývalému zájmu v Číně přestaly dokonce nabízet v Česku – a zároveň i v Evropě.

„Z důvodu nadstandardní poptávky po modelech Xiaomi Mi 10 a Mi 10 Pro v domovské Číně, které se jak ze stran odborných médií, tak běžných uživatelů setkaly s neočekávaně pozitivním ohlasem, se vedení společnosti Xiaomi rozhodlo, že tyto dva produkty bude nadále prodávat pouze na domácím trhu,“ prohlásila tehdy Kateřina Czyžová ze společnosti Witty Trade, která je distributorem značky Xiaomi v Česku.

Model Xiaomi Mi 10 Pro, který patří k těm nejvýkonnějším modelům na trhu, je tak například v Česku v řadě obchodů již zcela vyprodaný. Situace je daleko růžovější v případě levnějšího modelu Xiaomi Mi 10, u kterého mají prodejci ještě dostatečné skladové zásoby. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi 10 Pro

Xiaomi nejsou jen mobily

Kromě chytrých telefonů prodává Xiaomi také internetovou reklamu a další spotřebitelský hardware. V posledních několika letech čelí společnost na domácím trhu silné konkurenci ze strany větší firmy Huawei. Čínský trh s chytrými telefony také klesá. Xiaomi a jiní menší čínští konkurenti proto obrátili svůj zájem na zahraniční trhy, aby vykompenzovali slabší výkon doma.

Celosvětový prodej chytrých telefonů konečným uživatelům se ve druhém čtvrtletí kvůli koronavirové krizi meziročně snížil o 20 procent na 295 milionů přístrojů. Jedničkou na trhu byla podle firmy Gartner jihokorejská společnost Samsung, těsně za ní následovala právě Huawei.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Levné mobily od Xiaomi lákají na pět objektivů

S pokročilými fotoaparáty, které se skládají hned z několika objektivů, se stále častěji setkáváme i u cenově dostupnějších chytrých telefonů. Ještě v loňském...

Výběr článků

Načítám