Hlavní obsah

Velký displej a dotykový stylus. Galaxy Note se během let změnil k nepoznání

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký displej s jemným rozlišením, velmi vysoký výkon a v neposlední řadě také šikovné pero S Pen, kterým je možné ovládat dotykové obrazovky. To jsou hlavní rysy modelové řady Galaxy Note od společnosti Samsung. Jak se tyto chytré telefony proměňovaly v čase, se můžete podívat v následujících řádcích.

Chytré telefony Samsung Galaxy Note10 a Note10+Video: archív výrobce

 
Článek

Galaxy Note

První phablet společnosti Samsung se jmenoval jednoduše Galaxy Note, na trh byl uveden v roce 2011. I když dnes by se nad tím již nikdo nepozastavil, tehdy měl nezvykle velký displej – úhlopříčka 5,3 palce působila jako obří, na druhou stranu ale nabízela velkou pracovní plochu, na kterou si uživatelé rychle zvykli.

Další zajímavostí, která se nakonec stala pro řadu Galaxy Note klíčovou, byl vyjímatelný stylus ze spodní strany. Jmenuje se S Pen a dovoluje ovládat obrazovku daleko přesněji než prstem. V útrobách telefonu se ukrývalo dvoujádro Exynos 4210 a baterie s kapacitou 2500 mAh. Vše pracovalo pod Androidem 2.3.5 Gingerbread.

Foto: archív výrobce

Galaxy Note

Galaxy Note II

Přesně o rok později přišel nástupce s pořadovým číslem dva, který byl lepší prakticky ve všech ohledech. Galaxy Note II dostal větší displej, konkrétně šlo o 5,5“ AMOLED panel s HD rozlišením. Baterie narostla do kapacity 3100 mAh, což byl před osmi lety skoro dvojnásobek toho, co jste mohli najít u běžných smartphonů.

Telefon pracoval s operačním systémem Android Jelly Bean 4.1.1 s grafickou nadstavbou TouchWiz. Zajímavá u něj byla především funkce Multidisplej, která umožnila současné zobrazení dvou aplikačních oken najednou. Výpočetní výkon dodávalo čtyřjádro Exynos 4412 taktované na 1,6 GHz s 2GB RAM.

Foto: archív výrobce

Galaxy Note II

Galaxy Note 3

Trojková řada zaznamenala velký skok dopředu, co se designu týče. Plastové boky na zádech doplnila plastová skořápka imitující kůži, úhlopříčka Super AMOLED displeje narostla na 5,7 palce při rozlišení Full HD, a reproduktor se ze zad přesunul na spodní hranu poblíž šachtice pera S Pen.

Uvnitř tehdy tepal čtyřjádrový Snapdragon 800 doplněný 3GB operační pamětí a nepatrně narostla i kapacita baterie. Zajímavostí byl široký konektor USB 3.0 na spodní hraně či infraport pro ovládání televize. Vyzdvihnout lze i podporu natáčení 4K videí ve 30 fps, resp. Full HD videí v 60 fps. Zapomenout nemůžeme ani na premiéru zabezpečené platformy KNOX, kterou jihokorejský elektronický gigant používá k zabezpečení dat doposud.

I díky velké popularitě modelu Galaxy Note 3 se po necelém půl roce objevila na pultech obchodů levnější verze zvaná Neo. Displej dostal rozlišení 1 280 x 720 pixelů, kapacita operační paměti poklesla na 2 GB. Výkonovou stránku zajišťoval šestijádrový Exynos 5260, natáčení 4K se však do verze Neo nedostalo. Na druhou stranu byla pro potenciální zájemce lákavá cena, oproti Galaxy Note 3 mohli ušetřit až čtyři tisíce, přitom pero S Pen a s ním spojené funkce zůstaly při starém.

Foto: Samsung

Galaxy Note 3

Galaxy Note 4 a Galaxy Note Edge

V roce 2014 doplnily plastovou imitaci kůže na zádech Galaxy Note 4 boční kovové rámy. U 5,7“ Super AMOLED narostlo rozlišení na QHD a přibyl i vylepšený digitizér, který zvládl rozeznat až 2 048 úrovní tlaků hrotu pera S Pen. Šestnáctimegapixelový fotoaparát na zadní straně v řadě Note poprvé podporuje automatickou stabilizaci obrazu.

Pod zadním foťákem byl k dispozici měřič srdečního tepu, nedílnou součástí domovského tlačítka se stala čtečka otisků prstů. Pomocí dokoupitelného zadního krytu bylo u smartphonu dostupné bezdrátové dobíjení, které doplnilo zrychlené 15W kabelové dobíjení dle standardu Quick Charge 2.0. Výkon tabletofonu dodával Snapdragon 805 s 3GB RAM, uvnitř byl připraven Android 4.4.4 s nadstavbou TouchWiz. A také se jednalo o Note, který v Česku po několik následujících let neměl žádného nástupce.

Po boku smartphonu Galaxy Note 4 jsme se dočkali také premiéry Galaxy Note Edge, který na tehdejší dobu působil velmi futuristicky, displej totiž plynule přetékal z čelní strany na jednu bočnici. Právě tento model dal mimochodem základ budoucím dvakrát zakřiveným displejům u řady Galaxy S6.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Note 4

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Note Edge

Galaxy Note 5 a Galaxy Note 7

Na pokračovatele čtyřky si museli tuzemští zákazníci počkat dlouhé tři roky. Provedení Galaxy Note 5 totiž bylo určeno výhradně pro asijský trh a v Česku se vůbec neprodávalo. Pro Evropu byl jako „náhradní“ model určen Galaxy S6 Edge+, ovšem bez pera S Pen.

Šestku v označení Samsung přeskočil, aby se číselně srovnal s řadou Galaxy S, a proto přešel rovnou na sedmičku. Na tento model z roku 2016 by ale jihokorejský elektronický gigant patrně nejraději zapomněl. Přístroje trápily prakticky od začátku problémy s bateriemi, kvůli čemuž například cestující nemohli s těmito telefony na paluby letadel.

Sluší se nicméně zdůraznit, že vedení jihokorejského gigantu zareagovalo promptně, a tak byl přístroj krátce po zahájení prodeje stažen z trhu. Výrobce pochopitelně vracel lidem peníze. Navíc díky celé kauze se Samsung více zaměřil na návrh baterií, vznikl tak osmibodový kontrolní program Battery Safety Check, aby se situace nemohla již nikdy opakovat. A podobné problémy skutečně žádná další řada nezaznamenala.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Samsung Galaxy Note 5

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Note 7

Galaxy Note 8

Jak vyplývá již z řádků výše, následovníkem čtyřky se tak stal až v srpnu 2017 model Galaxy Note 8. Telefon hardwarově vycházel z půl roku starého Galaxy S8, k čemuž přidal podporu pera S Pen, spoustu softwarových vychytávek a vůbec poprvé i duální fotoaparát s dvojnásobným optickým přiblížením.

Přední i zadní kryty telefonu chránilo sklo Gorilla Glass 5, u řady Galaxy Note se poprvé počítalo i se zvýšenou odolností IP68, nepočítáme-li tedy zrušený Note 7. Zakřivení Super AMOLED Infinity displeje nebylo tak výrazné jako u řady Galaxy S, protože však z přední strany zmizely ovladače, narostlo rozlišení displeje na 2960 x 1440 pixelů. Smartphone měl široké možnosti zabezpečení, například otisk prstu či sken duhovky. Ve výbavě se objevila podpora Dual SIM, desktopového režimu Samsung DeX i hlasového asistenta Bixby.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Note 8

Galaxy Note 9

Zatím předposlední představenou generací byl Galaxy Note 9, který již začal nabírat rysy multimediálního a herního zařízení. Infinity Super AMOLED displej narostl na 6,4 palce, kapacita baterie pak na 4000 mAh. Čipset Exynos 9810 se chlubil také kapalinovým chlazením pomocí heatpipe z karbonových vláken, operační paměť dosahovala kapacity 6 GB.

Bluetooth stylus je vybaven superkondenzátorem, jehož nabití vystačí na 400 stisknutí tlačítka. Stylus tedy šel použít třeba jako dálková spoušť při focení. Hlavní širokoúhlý snímač na zádech používal variabilní clonu (f1.5/f2.4) a optickou stabilizaci. Teleobjektiv nabídl dvoujnásobný optický zoom. Zajímavé byly i barevné varianty, v Česku se mimo černé dostala do prodeje i modrá se žlutým stylusem.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Note 9

Galaxy Note10

Loni si odbyla premiéru rovnou celá řada smartphonů Galaxy Note, konkrétně šlo o Galaxy Note10 a Galaxy Note10+. Jak již samotný název napovídá, větší z dvojice je verze se znaménkem plus v názvu. Ta má 6,8palcový displej s rozlišením Quad HD+, tedy 3040 x 1440 obrazových bodů. Proti tomu základní Galaxy Note 10 nabízí dotykovou plochu o velikosti 6,3 palce a s rozlišením full HD+ (2280 x 1080 obrazových bodů).

Odlišná je také u obou telefonů nabízená výbava, byť oba přístroje staví na osmijádrovém procesoru Exynos 9825, u kterého jsou jednotlivá jádra taktována na 2,7 GHz + 2,4 GHz + 1,9 GHz. Galaxy Note 10+ má totiž k dispozici 12 GB operační paměti, 256GB nebo 512GB úložiště, které je možné rozšířit prostřednictvím paměťových karet microSD až o 1 TB, a akumulátor s kapacitou 4300 mAh.

Foto: archív výrobce

Galaxy Note 10 a Note10+

Foto: archív výrobce

Galaxy Note10+

Proti tomu menší Galaxy Note10 disponuje pouze 8 GB operační paměti, 256GB úložištěm a 3500mAh baterií. Slot pro paměťové karty byste u něj hledali marně. Oba telefony navíc přišly o klasický sluchátkový jack 3,5 mm.

V útrobách telefonů se stejně jako u všech předchůdců řady Note ukrývá pero S Pen. To bylo ale přepracováno, takže kromě psaní poznámek zvládá i různá gesta. Uživatelé mohou nyní své poznámky upravovat zmenšováním, zvětšováním či měnit barvu textu. Takto lze pouhými několika klepnutími zformátovat a nasdílet zápis z jednání nebo proměnit závan inspirace v editovatelný dokument.

Foto: archív výrobce

Galaxy Note10 Lite

Nově jsou u pera S Pen podporovány také tzv. Air actions, které umožňují částečně telefon ovládat gesty. Díky zpřístupnění SDK pro Air actions mohou vývojáři vytvářet vlastní ovládací gesta, která budou uživatelé moci použít při hraní her nebo při práci s oblíbenými aplikacemi.

Letos v lednu byla desítková rodina obohacena také o odlehčený Galaxy Note10 Lite. Samsung se u zatím posledního modelu řady Galaxy Note vrátil ke kořenům. Telefon dostal rovný AMOLED displej, vrátil se do něj 3,5mm jack i FM rádio. V praxi se jedná o letošní model, patřící do loňské produktové řady postavený na hardwaru Galaxy Note 9. Telefon se pyšní 4 500mAh baterií s 25W rychlonabíjením, dostal dobře čitelný zobrazovací panel s průstřelem a optickou čtečkou otisků prstů. Nemůže chybět ani ikonický S Pen se superkondenzátorem, který využijete u bezdotykových gest.

Co bude dál? To se dozvíme již příští týden, kdy bude jihokorejský elektronický gigant odhalovat novinky pro druhou polovinu letošního roku. Dle očekávání by prim měl hrát právě pokračovatel řady Galaxy Note.

Jaké novinky se ukážou? Samsung chystá na příští týden velkou tiskovku

Mobil

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám