Hlavní obsah

Světoví operátoři začnou prodávat mobily s operačním systémem Linux

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Telefónica, Vodafone, Orange a další tři světoví mobilní operátoři začnou v letošním roce prodávat telefony používající software LiMo vytvořený na základě otevřeného operačního systému Linux. Sdělila to skupina operátorů společně s nadací Linux. LiMo je alternativa vůči hlavním operačním systémům pro mobilní telefony od firem Nokia, Apple a Microsoft.

Článek

V minulých dvou letech, kdy na mobilní trh vstoupila firma Apple, se ústředním aspektem tohoto trhu stal právě software. Mobilní operátoři, k nimž patří ještě japonská NTT DoCoMo, korejská SK Telecom a americký Verizon Wireless, nyní sázejí na LiMo, kde mají větší kontrolu nad vývojem softwaru.

"Největší bitva v tomto sektoru se nyní odehrává o kontrolu nad tím, s čím se spotřebitelé v telefonech setkávají. Na pole velkých operátorů se tak dostávají Apple, Microsoft a Nokia," řekl agentuře Reuters šéf LiMo Morgan Gillis.

Podle něj mají hlavní operátoři velký zájem na racionalizaci počtu dostupných platforem. Software LiMo vstoupil na trh loni a nyní funguje na více než 20 modelech telefonů, vesměs ale od méně významných výrobců jako NEC nebo Panasonic.

Linux v mobilu i na stolním PC

Tvůrci operačního systému pro mobily LiMo si od této verze slibují větší zájem uživatelů o Linux pro stolní počítače a notebooky.

Uživatelé podle nich mohou potom mnohem snadněji přejít na operační systém Linux, který je ke stažení zdarma na internetu – jeho pořízení je pak stojí pouze čas strávený stahováním z internetu. Celý svět otevřeného softwaru je poslední roky hlavním konkurentem společnosti Microsoft.

Mezi nejznámější projekty patří operační systém Linux, kancelářský balík OpenOffice.org, oblíbená encyklopedie Wikipedie, webový server Apache a v neposlední řadě internetový prohlížeč Mozilla Firefox nebo e-mailový klient Thunderbird.

Linux ve zkratce

Linux je nejpopulárnější typ otevřeného operačního systému pro osobní počítače, volně dostupného veřejnosti k užívání, sdílení i k upravování. Systém Linux je zpravidla nabízen pro osobní i komerční použití zcela zdarma - jeho pořízení stojí pouze čas strávený stahováním z internetu. Celý svět otevřeného softwaru je poslední roky hlavním konkurentem společnosti Microsoft.

Všechny tyto produkty mohou uživatelé používat bez nutnosti platit jakékoliv licenční poplatky, a to pro soukromé i komerční účely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám