Hlavní obsah

Nové chytré mobily s Linuxem budou konkurovat Symbianu a Windows

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonští výrobci Panasonic a NEC představili devět nových modelů mobilních telefonů s operačním systémem LiMo s otevřeným zdrojovým kódem. Oznámila to dnes skupina LiMo. Operační systém Limo je mobilní verzí systému Linux.

Foto: Novinky

Nový mobilní telefon s operačním systémem LiMo.

Článek

Počítačový operační systém Linux měl zatím u mobilních telefonů malý úspěch, jeho role ale sílí právě díky verzi LiMo.

LiMo ale zatím nemá podporu velkých výrobců mobilů. Zatím představili menší výrobci NEC, Panasonic a Motorola 42 modelů telefonů s tímto systémem, napsala agentura Reuters.

Největší zastoupení na trhu s operačními systémy pro mobilní telefony má Symbian. Za poslední rok ale jeho pozice slábne, zatímco sílí postavení rivalů od firem Apple a Research in Motion.

Linux v mobilních telefonech
Telefónica, Vodafone, Orange a další tři světoví mobilní operátoři začnou v letošním roce prodávat telefony používající software LiMo vytvořený na základě otevřeného operačního systému Linux. Sdělila to skupina operátorů společně s nadací Linux. LiMo je alternativa vůči hlavním operačním systémům pro mobilní telefony od firem Nokia, Apple a Microsoft.Software LiMo vstoupil na trh loni a nyní funguje na více než 20 modelech telefonů, vesměs ale od méně významných výrobců jako NEC nebo Panasonic. Tvůrci operačního systému pro mobily LiMo si od této verze slibují větší zájem uživatelů o Linux pro stolní počítače a notebooky.

Linux ve zkratce

Linux je nejpopulárnější typ otevřeného operačního systému pro osobní počítače, volně dostupného veřejnosti k užívání, sdílení i k upravování. Systém Linux je zpravidla nabízen pro osobní i komerční použití zcela zdarma - jeho pořízení stojí pouze čas strávený stahováním z internetu. Celý svět otevřeného softwaru je poslední roky hlavním konkurentem společnosti Microsoft.

Reklama

Výběr článků

Načítám