Hlavní obsah

FTC si došlápne na Qualcomm, kvůli monopolu na čipy pro mobily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká Federální komise pro obchod (FTC) zažalovala amerického výrobce čipů Qualcomm. Viní firmu ze snahy udržovat si monopolní postavení na trhu s klíčovými čipy pro mobilní telefony, informovala místní média. Firma je největším světovým výrobcem čipů, které se používají v chytrých telefonech.

Foto: Albert Gea, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Qualcomm si podle FTC klade příliš omezující podmínky v licenčních a dodavatelských smlouvách s výrobci telefonů a podniká kroky k oslabení konkurence. FTC mimo jiné tvrdí, že Qualcomm přiměl společnost Apple, aby používala pouze jeho produkty. Qualcomm tato obvinění odmítá.

Jižní Korea už koncem loňského roku vyměřila Qualcommu pokutu 1,03 biliónu wonů (22 miliard Kč) za nekalé praktiky při uzavírání licenčních dohod. Předloni dostala firma v Číně za porušování antimonopolních zákonů pokutu 975 miliónů dolarů (téměř 25 miliard Kč).

Qualcomm čelí vyšetřování také v Evropské unii, kde byl v prosinci 2015 obviněn ze zneužívání svého postavení na trhu s cílem potlačit konkurenci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám