Hlavní obsah

Cena mobilních dat za dva roky klesla o polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Cena mobilních dat v ČR klesla za poslední dva roky o polovinu, od roku 2011 jde o desetinásobné snížení. Za poklesem je zejména zavedení neomezených datových tarifů a posílení konkurence. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vysoké ceny mobilních dat kritizoval ještě před dvěma roky premiér Andrej Babiš (ANO), podle kterého byly jedny z nejvyšších v Evropě. Operátoři oponovali, že srovnání vychází z ceníkových cen, přičemž velká část zákazníků má výhodnější individuální nabídku.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) před dvěma lety uvedl, že ceníkové ceny za mobilní datové služby pro rezidenty jsou na českém trhu vyšší, než jaké by byly na trhu s plně rozvinutou konkurencí. Úřad dodal, že mobilní trh v Česku není plně konkurenční, protože operátoři jednají v tzv. tiché shodě. K tomu podle úřadu přispívá fakt, že soutěž se odehrává u neveřejných slev, a nikoliv plošně v ceníkových cenách. Operátoři to odmítli.

MPO uvedlo, že objem přenesených dat v ČR se od roku 2019 zvýšil o 200 procent. Podle letošního mezinárodního srovnání Rewheel v České republice stojí jeden GB dat méně než například na Slovensku, v Řecku, Portugalsku nebo v Německu.

„Ceny jdou trvale dolů, snížily se ceny za jeden MB skutečně spotřebovaných dat a zároveň obrovským způsobem vzrostlo množství přenesených dat. Podle odhadu ČTÚ to byl za loňský rok téměř dvojnásobek objemu roku 2019,” uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Češi letos v zahraničí využívají mobilní data dvakrát víc

Mobil

Ceny neomezených tarifů po jejich zavedení v roce 2019 klesají, Vodafone nedávno snížil cenu neomezeného tarifu s omezenou rychlostí na 599 Kč, s vyšší rychlostí na 799 Kč. O2 v létě nabízel 100GB tarif a T-Mobile poskytoval neomezená data ke standardním tarifům.

Datový tarif podle průzkumu KPMG využívá ve svém mobilním telefonu 64 procent Čechů. Neomezená data však většina nechce, takový tarif si pořídí necelá desetina z nich. Důvodem nezájmu o neomezené připojení je častěji než vysoká cena zejména jeho nevyužití.

Další zlepšení na trhu datových služeb se podle ministerstva dají čekat. ČTÚ finalizuje přípravu regulace velkoobchodního trhu mobilních služeb. Až ji schválí Evropská komise, bude moci ceny mobilních dat regulovat přímo. Noví hráči vzešlí z 5G aukce se připravují na vstup na celoplošný mobilní trh, dá se očekávat, že v průběhu roku 2022 přijdou s novými konkurenčními tarify.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám