Hlavní obsah

Microsoft Antispyware: bližší pohled

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Microsoft prostřednictvím volně přístupné betaverze vešel rázným krokem na anti-spyware scénu, která tak dostala další velmi podařený software, který je schopen se zdárně vypořádat s odhalováním a odstraňováním nežádoucích programů.

Foto: Archiv

Vlnna - nový InfoPoint a molo na Slepém rameni Malše v centru Českých Budějovic.

Článek

Microsoft Antispyware je balíčkem bezpečnostních utilit, které dříve vyvíjela společnost Giant Software. Minulý rok však byla Microsoftem plně odkoupena a spolu s ní i její antispyware program. Microsoft tedy nevyvíjí nic na zelené louce - pouze využívá vlastnických práv a program s jádrem velmi podobným, jaký byl v původní verzi firmy Giant, dnes testuje a později také uvede pod svým jménem.

Skenovací funkce

Základ Microsoft Antispyware balíčku leží v kompletním a poměrně rychlém proskenování počítače. V porovnání s dříve recenzovaným Ad-Aware SE je malinko pomalejší. Je však nutno podotknout, že i po použití utility Ad-Aware je schopen detekovat další nežádoucí programy o nichž zobrazí, kde se v PC nacházejí, jak velká je jejich škodlivost a posléze doporučí, co s nimi udělat.

Je možno určit periodu startu utility (denně, týdně, měsíčně) a rovněž i automaticky nastavit, zda se má detekovaný spyware automaticky mazat nebo vložit do karantény.

Stálá ochrana

Real-time Protection je další funkcí, která neustále střeží vaše PC před spyware softwarem. Program například dokáže monitorovat Wi-Fi / Dial-up připojení a jakmile se někdo další pokusí dostat do vaší sítě, Microsoft Antispyware vás upozorní.

Další komponentou starající se o ochranu vašich dat je tzv. Application Agent, který drží dozor nad činností aplikací a systémových procesů a například hlásí ty programy, které se bez vašeho uvědomění snaží dostat do startup sekce Windows (tj. oblasti, odkud se zavádí programy při spouštění operačního systému).

Hlasujte v anketě pod článkem:
Vyzkoušeli jste už Microsoft Antispyware?

Další funkce

Tabulka Advanced Tools zahrnuje tyto volby: System Explorers - pokročilejší uživatelé zde mohou měnit nastavení prohlížeče, Winsock položek, ActiveX prvků, povolovat či zakazovat právě běžící procesy, a množství jiného...

Browser Hijack Restore - obnoví nastavení internetového prohlížeče na defautní hodnoty. Track Erase - při jeho aktivaci jsou vymazány historie často používaných programů, které si v nabídnuté tabulce zvolíte (ICQ, Internet Explorer, Adobe Acrobat, Office, WinZip, atd...).

Závěr

Microsoft Antispyware je určen běžnému uživateli, který si tak několika kliknutími myši může své PC velmi jednoduše "vyčistit" a tak lépe ochránit. Stále platí ta skutečnost, že antispyware programů byste měli používat povícero. Microsoftí softwarový balíček však má určitě na to, aby byl jedním z nich.

Jeho první betaverze je zcela zdarma a navíc je dosti účinná. Ohledně plné varianty tohoto programu se soudí, že by mohla být součástí příštích Windows a tedy stále "zdarma". Ale i zde bude velmi záležet na postoji tzv. antimonopolních společností resp. Evropské komise, které mohou jeho celkové implementaci do systému zabránit...

[ Ke stažení zde | Velikost: 6,4 MB | Hodnocení: 8/10 ] 

Anketa

Vyzkoušeli jste již Microsoft Antispyware?
Ano, je velmi dobrý
62,5 %
Ano, ale nezůstanu u něj
10,8 %
Ne
26,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 526 čtenářů.

Hardwarové požadavky MS Antispyware

  • MS Windows 2000/XP/2003 Server
  • Internet Explorer 6.0 a vyšší
  • CPU 300MHz a vyšší
  • min. 64MB operační paměti
  • 10MB volného místa na HDD
  • internetové připojení (min. 28,8Kbps) pro využití služby SpyNet (update programu) 

Reklama

Související témata:

Související články

Za PC bezpečnější: LavaSoft Ad Aware SE

Ad Aware je ve své nejnovější SE verzi produktem poskytujícím poměrně dobrou ochranu před množstvím spyware programů. Bohužel postrádá několik základních věcí,...

Výběr článků

Načítám