Hlavní obsah

Matce Facebooku hrozí rekordní pokuta. Kvůli přenosu dat do USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké společnosti Meta Platforms, která stojí za sociálními sítěmi Facebook a Instagram, hrozí výjimečně vysoká pokuta v Evropské unii (EU). Udělena by měla být za porušení pravidel ochrany dat evropských uživatelů. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na dva informované zdroje obeznámené se situací.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo firmy Meta.

Článek

Společnost Meta odmítla zprávu agentury Reuters komentovat. Úplně stejně k žádosti o komentář přistoupily Evropská komise (EK) a Irská komise pro ochranu dat (DPC). Podle zdrojů agentury Reuters je ale jen otázkou času, než bude pokuta oficiálně oznámena.

Spor o uživatelská data – respektive o to, kde budou uchovávána – se rozhořel již minulý rok.

Šéf společnosti Mark Zuckerberg tehdy dokonce v podrobných záznamech o hospodaření pro americkou komisi pro cenné papíry vyhrožoval, že Evropanům zruší Facebook a Instagram.

Zrušíme Facebook a Instagram Evropanům, varoval Zuckerberg

Internet a PC

„Pokud nebude přijat nový transatlantický rámec pro přenos dat a nebudeme se moci nadále spoléhat na standardní smluvní doložky nebo na jiné alternativní způsoby přenosu dat z Evropy do Spojených států, pravděpodobně nebudeme schopni nabízet řadu našich nejvýznamnějších produktů a služeb v Evropě, včetně Facebooku a Instagramu,“ stojí ve zprávě společnosti Meta.

Boj USA a EU

Proti odesílání dat uživatelů mimo kontinent dlouhodobě brojí evropské regulační orgány. Evropský soudní dvůr již v červenci 2020 označil za neplatnou dohodu EU a Spojených států, podle které mohly firmy předávat osobní údaje evropských uživatelů do Spojených států.

Odesílání dat evropských uživatelů do USA je v rozporu s GDPR, tedy s pravidly pro ochranu osobních údajů. To se pochopitelně netýká pouze společnosti Meta Platforms, ale také dalších firem, které pracují s daty evropských uživatelů mimo náš kontinent.

Evropští regulátoři vedení irskou komisařkou pro ochranu údajů Helen Dixonovou se nyní snaží domoci toho, aby byla data uživatelů uchovávána v Evropě. Mají obavy, že tímto přenosovým mechanismem by data mohla být dostupná americkým zpravodajským službám.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg.

Nejvyšší soud EU proto skutečně společnost Meta v dubnu varoval, že jedná v rozporu se zákonem. DPC tehdy dostala měsíc na to, aby vydala nařízení k zablokování datových toků Facebooku přes Atlantik.

Americká společnost však na výzvu doposud nereagovala, právě proto jí nyní podle agentury Reuters hrozí rekordní pokuta. Ta by mohla překonat i současný rekordní trest ve výši 746 milionů eur (16,3 miliardy Kč), který byl udělen společnosti Amazon za předávání osobních údajů v rozporu s pravidly pro jejich ochranu, známými pod zkratkou GDPR.

Amazon zásadně změní obchodní pravidla v EU, vyhne se tak vysoké pokutě

Ekonomika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám