Hlavní obsah

Lidé se mohou nechat smazat z Googlu. Stačí vyplnit formulář

• Aktualizováno

Soudní dvůr EU v polovině května rozhodl, že lidé mají „právo být zapomenuti“ ve výsledcích vyhledávače Google. Díky tomu americká společnost nyní spustila internetový formulář, ve kterém uživatelé mohou žádat o smazání údajů, které se týkají jejich osoby a jsou podle nich nežádoucí. Google již podle agentury Reuters obdržel tisíce žádostí.

Foto: repro Google

Internetový formulář pro výmaz dat z vyhledávače.

Článek

Každou vloženou žádost budou pracovníci Googlu vyhodnocovat individuálně. „V rámci implementace tohoto rozhodnutí vyhodnotíme každou jednotlivou žádost a pokusíme se vyvážit právo jednotlivce na ochranu osobních údajů s veřejným právem na získávání a šíření informací,“ stojí v prohlášení Googlu.

„Při vyhodnocování žádosti budeme přihlížet k tomu, zda o vás výsledky vyhledávání obsahují informace, které již nejsou aktuální. Ověříme také, zda je dostupnost těchto informací ve veřejném zájmu – například pokud souvisejí s finančními podvody, pracovním pochybením, odsouzením za trestný čin nebo veřejným působením v roli státního úředníka,“ uvedli zástupci americké společnosti.

Foto: repro Google

V internetovém formuláři je nutné vyplnit všechny adresy, které chce uživatel vymazat.

Lidé, kteří se rozhodnou žádost podat, mimo jiné musejí předložit digitální kopii průkazu k ověření totožnosti, například platného řidičského průkazu, vybrat z nabídky 32 evropských zemí tu, jejíž zákony se na žádost vztahují, poskytnout internetovou adresu každého odkazu, jehož odstranění požadují, a vysvětlit, proč je tato adresa „ve výsledcích vyhledávání irelevantní, zastaralá nebo jiným způsobem nevhodná".

Žádost je možné podávat prostřednictvím tohoto internetového formuláře.

Google vytvoří speciální komisi

Google zároveň ve čtvrtek oznámil, že zakládá komisi složenou z vysokých manažerů firmy a nezávislých expertů, která se má pokusit vytvořit strategii pro zvládání předpokládané záplavy žádostí z Evropské unie. To, kdy odstraní odkazy splňující kritéria pro vyškrtnutí z výsledků vyhledávání, ale firma podle Reuters neuvedla.

„Právo být zapomenut" ve výsledcích populárního vyhledávače Googlu lidem v nedávném verdiktu přiznal Soudní dvůr Evropské unie. Stalo se tak v případu jednoho Španěla, který si stěžoval na údajné narušení soukromí v souvislosti s dražební vyhláškou na svůj opětovně nabytý dům, která se objevila ve výsledcích vyhledávání. [celá zpráva]

Rozhodnutí soudu se nebude týkat pouze Googlu, ale všech vyhledávačů působících na území EU. Lidé po nich v podstatě budou moci požadovat, aby upravovaly výsledky vyhledávání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám