Hlavní obsah

Kubánský režim opouští Windows, vrhá se na Linux

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kubánský státní aparát hodlá na tisícovkách počítačů nasadit operační systém Linux a další přidružené open-source programy. Komunistický režim tak potvrdil, že v budoucnu nepočítá s operačním systémem Microsoft Windows.

Foto: Novinky

Tučňák je maskotem operačního systému Linux.

Článek

Krok kubánské administrativy potvrdilo několik tamních ministrů na tiskové konferenci, která se uskutečnila minulý týden. Ramiro Valdes, ministr komunikací, zahájil seminář, na němž vystoupil také Richard Stallman, šéf skupiny Free Software Foundation.

Stallman je přesvědčen, že komerční software nemůže být bezpečný. Podle deníku CNET s tímto názorem vystoupil také na tiskové konferenci, když chválil snahu Kuby nahradit komerční software jeho open-source protějšky.

Kuba již zahájila migraci na open-source programy v akademické sféře. Operační systém linux plánují jako první nasadit ministerstva kultury, vzdělání a komunikací.

Představitel akademiků Hector Rodriguez však odmítl přesně říci, jak dlouho bude Kubě trvat, než celý státní aparát přemigruje na linux. "Je pro mne velice těžké říci, zda do tří let budeme mít aspoň půlku počítačů pod jiným OS," uvedl Rodriguez podle agentury Associated Press.

Pozorovatelé dodávají, že i když počet uživatelů open-source programů v Kubě prudce roste, stále jich je málo (kolem 3000). Země se navíc potýká s množstvím zastaralých počítačů a velmi pomalým připojením k internetu.

Kromě Kuby chtějí open-source programy používat také vlády Norska, Číny, Venezuely a Brazílie, napsal server ZDNet UK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám