Hlavní obsah

Kapesní foťák s 2,5" LCD od Olympusu

Novinky, Michal Němejc (michal.nemejc@novinky.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Olympus po delší době přichází s revolučním digitálním fotoaparátem kapesních rozměrů, který je výjimečný nejen obrovským 2,5" LCD displejem.

Foto: Marian Hochel

3. místo / NEJHEZČÍ PANENKA JE MOJE MAMINKA / Anežka Zrůbecká, 7 let, Duchcov

Článek

Nová Camedia AZ1 je vybavena třímegapixelovým CCD snímačem s maximálním rozlišením 2048x1536 obrazových bodů. Do poměrně malých rozměrů (94x67x22 mm) se podařilo umístit objektiv s proměnlivou ohniskovou vzdáleností 38-114 mm při světelnosti F2.9-F4.9 nabízející trojnásobný optický zoom. Citlivost je automaticky nastavitelná v rozsahu 64-250 ISO.

23 režimů a místo hledáčku obrovské LCD

Manuální režim u tohoto přístroje nenajdete, ale zato si můžete vybrat z celkem až neuvěřitelných 23 režimů focení. Neobvyklá je také absence hledáčku, který plně nahrazuje obrovský 2.5" LCD displej s vysokým rozlišením (215 000 pixelů). Ten má oproti displejům u ostatních digitálních fotoaparátů výrazně vyšší kontrast a lepší úhly pohledu, takže obraz je dobře čitelný i při pohledu ze stran a hlavně na přímém slunci.

Olympus Camedia AZ1 kromě fotografování dokáže i zaznamenávat neomezeně dlouhé ozvučené videosekvence, avšak jen v rozlišení 320x240 pixelů. Užitečné je i supermakro umožňující zaostřit již od 8 cm.

Digitální fotoaparát váží 160 gramů a je standardně vybaven Li-Ion akumulátorem. S počítačem komunikuje prostřednictvím kolébky, která je, stejně jako 16 MB xD karta, součástí dodávky.

Nová Camedia v těchto dnech přichází na japonský trh. Otázkou zatím zůstává, zda a kdy se objeví na pultech evropských obchodů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám