Hlavní obsah

Jackson spáchal sebevraždu, tvrdí zavirovaný mail

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Experti ze společnosti Sophos varují před elektronickou zprávou informující o smrti Michaela Jacksona. Text v sobě obsahuje trojského koně, který napadá operační systém Windows.

Článek

Zpráva obsažená v e-mailu zní přibližně takto:

Pokus o sebevraždu

Michael Jackson spáchal minulou noc na svém ranči v Neverlandu sebevraždu v důsledku soudního řízení, které bylo proti němu vedeno. 46letý Michael na místě zanechal sdělení, v němž se vyznává z některých svých hříchů. Čtěte dále (read more) ...

Kliknutí na "čtěte dále (read more)" vede k webové stránce, která do počítače skrytě nainstaluje škodlivý software.

"Jestliže kliknete na odkaz ve zprávě, objeví se hláška o zaneprázdněnosti serveru, která má za úkol uklidnit uživatele, aby vyčkal zobrazení celé informace. Avšak jedná se o pouhý klamný manévr, mezitím je totiž do vašeho počítače nainstalován zhoubný software," uvedl Carole Theriault, bezpečnostní konzultant společnosti Sophos.

Trojský kůň

Trojský kůň či Trojan je program, který se tváří jako legitimní, ale přitom vykonává funkce, které mohou ohrožovat bezpečnost uživatelových dat na PC. Trojan umožňuje útočníkovi ovládat na dálku napadený počítač.

Své jméno dostal trojský kůň podle pověsti o městě Trója. Za městskou bránu byl podle bájí dopraven dřevěný kůň s vojskem, které se skrývalo jeho útrobách. Útočníci tak nepozorovaně pronikli za hradby a město pak dobyli.

Trojský kůň, který je do počítače po kliknutí na falešný odkaz stažen, zná Sophos jako Troj/Borobt-Gen. Program dovoluje vzdálenému útočníkovi lehce vniknout do napadeného počítače, rovněž snižuje bezpečnost systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám