Hlavní obsah

iTunes bude přehrávat hudbu i v systémech Windows

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN FRANCISCO/WASHINGTON

Poslech hudby v počítačích s operačním systémem Windows od amerického gigantu Microsoft bude moci zajistit program iTunes od konkurenční firmy Apple Computer Inc. Dlouho očekávaný software dnes Apple představila veřejnosti.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Hudební software iTunes pro práci s elektronickým záznamem hudby slibuje, že nabídne uživatelům větší nabídku písní a nové služby. Apple si tak chce udržet svou přední pozici na elektronickém trhu s hudbou, kde je konkurence čím dál silnější.

"Není to nějaká dětská verze iTunes," uvedl na tiskové konferenci generální ředitel Apple Steve Jobs. Dodal, že jde o dospělou verzi softwaru. Apple na prezentaci nový software a služby také předvedl.

Apple hodlá mít koncem měsíce ve své elektronické hudební nabídce přes 400 tisíc písní. Verze pro stahování hudby pomocí počítačů Macintosh za půl roku, co je v provozu, prodala již přes 13 milionů písní.

Jobs tak citoval údaje průzkumové agentury Nielsen SoundScan, podle níž se služba firmy Apple podílela minulý týden na legálním stahování hudby z internetu ze 70 procent. "Zrodilo se legální stahování hudby," shrnul Jobs. Dodal, že nová verze iTunes nabídne také 5000 zvukových verzí knih a rodičům mimo jiné umožní stanovit dětem měsíční limit na stahování hudby z internetu až na 200 dolarů.

S verzí, která je kompatibilní s operačním systémem Windows má Apple šanci zajistit si, aby se iTunes rozšířily ve velkém. Windows od Microsoftu využívá přes 90 procent osobních počítačů.

I přesto však vstup na internetový trh s hudbou pro iTunes jednoduchý nebude. S Windows již jsou kompatibilní například MusicMatch či BuyMusic.com. Průkopnický a kdysi pirátský server Napster již také prodává hudbu za peníze, a to pod mateřskou firmou Roxio Inc, připomněla agentura Reuters.

Microsoft má problémy s monopolem

Další problémy Microsoftu s americkými úřady by však tuto spolupráci mohly narušit. Americká vláda se obává, že největší světový výrobce programů chce opět zneužít dominantní síly na trhu operačních systémů a ovlivnit rozhodování spotřebitelů při nakupování hudby.

Trnem v oku žalující strany je tentokrát program v rámci Windows XP s názvem "Shop for Music Online". Díky němu mohou spotřebitelé kupovat kompaktní disky přes internet. Problém je v tom, že když uživatel klikne na příslušný odkaz, Windows otevře prohlížeč Internet Explorer, přestože si uživatel sám zadá, že chce využít prohlížeč konkurence.

Další problém je v tom, že program přesměruje zájemce o nákup hudby na internetovou stránku windowsmedia.com, přes kterou se dá hudba nakupovat. Stránka ale patří Microsoftu.

Microsoft v pondělí řekl, že je připraven s vládou jednat, ale nemyslí si, že jeho operační systém Windows funguje v rozporu s pravidly hospodářské soutěže. "My si myslíme, že použití prohlížeče Internet Explorer přes odkaz Shop-for-Music-Online v systému Windows je slučitelný s pravidly," řekla mluvčí Microsoftu Stacy Drakeová.

Pokud Microsoft spor s vládou neurovná do konce týdne, může se stát, že se z problému stane první zkouška slibu, k němuž se v loňském roce firma zavázala. Na Microsoft si stěžují právníci ministerstva spravedlnosti a zástupci 19 států unie. Spor už vedl k tomu, že byla ustanovena tříčlenná porota, která má na dodržení slibu dohlédnout.

Reklama

Související články

Co umí vaše PC 3. - Disketa ve Windows XP

I když si asi budete říkat, že disketa o kapacitě 1,44 MB je dnes už přežitek (vždyť máme CD-ReWritery), stále se najdou lidé, co z nějakých důvodů jsou...

Výběr článků

Načítám