Hlavní obsah

Tablet a notebook místo školního sešitu

Novinky, mif

Počítačové tablety a notebooky se používají běžně ke studiu na vysokých školách. Stále častěji však uplatnění nacházejí také na středních a v některých případech dokonce i na základních školách. Modelů určených pro studenty je na trhu celá řada.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Především při výběru notebooku hraje velmi důležitou roli hmotnost. Každý gram navíc je v aktovce při každodenním nošení znát. I mezi nejlevnějšími přenosnými počítači je možné vybrat přístroje, které neváží ani celý kilogram.

Sluší se nicméně podotknout, že otázku hmotnosti do značné míry ovlivňuje velikost displeje. Není výjimkou, že modely s 15,6palcovou úhlopříčkou jsou až dvakrát těžší než 11,6palcové stroje.

Dobré je myslet také na to, že velikost notebooku rozhoduje o rozměrech klávesnice. Ty nejmenší modely mohou mít tak titěrné klávesy, že na nich nepůjde pohodlně psát. Nejlepší je proto před koupí vyzkoušet, jestli se obě ruce na klávesnici pohodlně při psaní vejdou.

Přeborníky na nízkou hmotnost jsou tablety, některé modely totiž nejsou o moc těžší než obyčejný mobil – váží několik stovek gramů. Další velkou výhodou tabletů je dlouhá výdrž baterie. Zatímco u nejlevnějších notebooků se uživatel bez elektrické zásuvky obejde zhruba čtyři hodiny, drtivá většina tabletů vydrží dvakrát déle.

Šikovné hybridy

Najdou se samozřejmě i nevýhody. Tabletům zpravidla chybí klávesnice, která je pro psaní přece jen vhodnější než dotyková obrazovka.

I na to ale již výrobci našli řešení. Spojit to nejlepší ze světa notebooků i tabletů se snaží tzv. počítačové hybridy. Ty zároveň odbourávají celou řadu jejich nedostatků. Displej je prakticky vždy dotykový a díky speciální konstrukci je zařízení možné různě překlápět a otáčet nebo z něj vytvořit tablet. U některých modelů je dokonce možné klávesnici zcela odpojit.

Při výběru notebooku, hybridu nebo tabletu pro studenty je vhodné myslet také na odolnost. Důležité je, aby stroj vydržel i méně šetrné zacházení. Plasty by tak měly být dostatečně tvrdé, aby se nikde neprohýbaly a perfektně chránily jednotlivé součástky uvnitř. Vybírat můžeme také z dražších modelů, které mají kovové tělo.

Xiaomi Mi Notebook Air: sázka na kovovou konstrukci

V nejbližších dnech by měl začít prodej nového notebooku Mi Notebook Air, který se bude nabízet ve dvou provedeních. Základ nabídky bude tvořit menší model, který bude vybaven 12,5palcovým displejem s rozlišením Full HD, tedy 1920 x 1080 obrazových bodů.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi Notebook Air

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi Notebook Air

Ten dostal do vínku procesor Intel Core M3 a integrovanou grafickou kartu. Dostatek výkonu pro chod operačního systému Windows 10 pak zajišťují 4 GB operační paměti. Pro uložení dat je pak k dispozici 128GB SSD jednotka. Laptop má nicméně ještě jednu šachtu volnou, aby bylo možné připojit i druhý disk.

Druhá, větší verze bude lákat na displej s úhlopříčkou 13,3 palce, který rovněž nabídne rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. Tento stroj má k dispozici výkonnější procesor Intel Core i5, dedikovanou grafickou kartu Nvidia GeForce 940MX, 8 GB operační paměti a 256GB SSD jednotku. Opět nechybí volný slot pro vložení druhého disku.

  • Klady: vyšší odolnost díky kovové konstrukci
  • Zápory: v nabídce bude pouze stříbrné a zlaté provedení, žádné tmavé
  • Cena: 20 000 Kč (menší verze); 24 500 Kč (větší verze)

Lenovo Phab Plus: mobil ukrytý v těle tabletu

Phab Plus od společnosti Lenovo láká na 6,8palcový displej s rozlišením Full HD. Svými proporcemi – hmotností 229 g a rozměry 186,6x96,6x7,6 mm – se tak tento stroj může směle měřit se sedmipalcovými tablety. Z pohledu funkcí jde však o plnohodnotný chytrý telefon.

Foto: archív výrobce

Lenovo Phab Plus

Kromě posílání zpráv a volání je tak možné například přístroj používat jako satelitní GPS navigaci. Na zadní straně se pak nachází 13megapixelový a na přední pětimegapixelový fotoaparát. Samozřejmostí je i podpora rychlého mobilního LTE internetu a bezdrátových standardů wi-fi a bluetooth.

Dostatek výkonu pak zajišťuje osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 615, který je propojen s 2 GB operační paměti. Vnitřní paměť má kapacitu 32 GB a je ji možné rozšířit prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Lenovo Phab Plus pracuje pod operačním systémem Android.

  • Klady: dobře čitelný displej
  • Zápory: větší rozměry nemusí vyhovovat každému
  • Cena: 6000 Kč

HP Pavilion x2: odolná konstrukce

Hybrid Pavilion x2 od společnosti Hewlett-Packard není na pultech obchodů žádným nováčkem, právě díky tomu ale nabízí velmi zajímavou cenu. Na první pohled působí tento stroj velice subtilním dojmem, opak je ale pravda. Jeho konstrukce je poměrně odolná a snese i méně šetrné zacházení.

Foto: archív výrobce

HP Pavilion x2

Stejně dobře je zpracován i mechanismus k uchycení tabletu ke klávesnici. Základem je výkonný procesor Intel Atom Z3736F s frekvencí 1,33 GHz. Standardně je přístroj dodáván se 2 GB operační paměti a 32GB úložným prostorem. Samozřejmě nechybí ani slot pro paměťové karty typu microSD. Displej s úhlopříčkou 10,1 palce a rozlišením 1280 x 800 pixelů obsluhuje integrovaný grafický čip HD Graphics.

Stroj má vcelku líbivý design. Na první pohled zaujmou výrazně zaoblené rohy, které jsou pro počítače od HP typické. Jak je z řádků výše zřejmě již jasné, testovaný kousek připomíná spíše tablet než nějaký notebook. Díky operačnímu systému Windows 10 a odpojitelné klávesnici se s ním ale pracuje poměrně pohodlně.

  • Klady: překvapivě odolná konstrukce
  • Zápory: kvůli menšímu displeji je drobnější i klávesnice
  • Cena: 6500 Kč

Acer Iconia One 7: ideální společník pro malé školáky

Jak již samotný název napovídá, tablet Iconia One 7 je vybaven sedmipalcovým displejem s rozlišením 1280 x 800 bodů. Právě díky tomu je zařízení poměrně kompaktní, váží pouze 270 g.

Foto: archív výrobce

Acer Iconia One 7

Foto: archív výrobce

Acer Iconia One 7

Pracovní tempo nového stroje určuje čtyřjádrový procesor MediaTek MTK MT8163 při frekvenci 1,3 GHz. Ten má k dispozici 1 GB operační paměti. Na dnešní dobu se to může zdát příliš málo, na druhou stranu v kategorii těch nejlevnějších tabletů jde prakticky o standard. Samotný výrobce cílí s novinkou na děti. Proto operační systém Android 6.0 vybavil aplikací Kids Center, která uzpůsobí uživatelské prostředí na míru právě těm nejmenším.

Mimochodem jim také zabrání v přístupu k nevhodnému obsahu. Samozřejmostí je i rodičovská kontrola, kde je možné nastavovat různá pravidla, například i časové limity, během kterých je možné tablet používat. To kvůli tomu, aby u něj děti netrávily příliš mnoho času.

  • Klady: příznivá pořizovací cena
  • Zápory: spíše průměrný výkon
  • Cena: 2000 Kč

Appe iPad Pro: styl na prvním místě

Společnost Apple nabízí iPad Pro ve dvou provedeních. Loňský iPad Pro má displej s úhlopříčkou 12,9 palce a rozlišení 2732 x 2048 pixelů. Velikostí obrazovky i výkonem tak cílí na ty nejnáročnější uživatele. A to platí také o letošní 9,7palcové verzi s rozlišením 2048 x 1536 pixelů.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Porovnání velikostí letošního a loňského iPadu Pro

Výkon v porovnání s větším bratříčkem nepatrně klesl, ale i menší iPad Pro stále patří k tomu nejlepšímu na trhu. V jeho útrobách tepe procesor Apple A9X s taktem 2,16 GHz, který má k dispozici 2 GB operační paměti.

I když rozměry u nového iPadu citelně klesly, Applu se podařilo vtěsnat do menšího těla celou řadu vychytávek, jakými se chlubí i 12,9palcový model. Řeč je například o integraci hned čtyř reproduktorů pro věrnější zprostředkování prostorového zvuku.

  • Klady: stylový vzhled, svižnost operačního systému iOS
  • Zápory: vyšší cena ve srovnání s konkurencí
  • Cena: 18 800 Kč (9,7palcová verze); 25 000 Kč (12,9palcová verze)

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám