Hlavní obsah

Prodejci budou lákat na phablety

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chytré telefony jsou rok od roku větší a pomalu se přibližují počítačovým tabletům. Zařízením, která kombinují výhody obou těchto kategorií, se říká phablety a podle prognóz prodejců letos zaplaví trh.

Foto: Oppo

Typickým zástupcem phabletů je Oppo Find 5.

Článek

Většina chytrých telefonů má displej s úhlopříčkou od tří do pěti palců. Ty nejmenší počítačové tablety jsou zase vybaveny sedmipalcovými dotykovými monitory. Prostor mezi oběma kategoriemi vyplňují již zmiňované phablety. Toto označení vzniklo spojením slov phone (telefon) a tablet.

Displeje phabletů mají velikost od pěti do sedmi palců, což je podle výrobců naprostý ideál. Jsou totiž dostatečně velké pro pohodlné prohlížení webových stránek i k práci s e-maily a fotografiemi. Zároveň jsou ale kompaktnější než tradiční tablety, a tak se bez problémů vejdou do kapsy u kalhot. Není tedy problém brát je kamkoliv sebou.

Stejně jako obyčejné chytré telefony je možné displej ovládat jednoduše dotykem prstu. Většina phabletů je navíc vybavena speciálním perem, takzvaným stylusem, kterým je možné monitor ovládat. Práce s ním je přesnější a dá se s ním vcelku pohodlně i psát.

Pro náročné uživatele

Phablety cílí především na ty nejnáročnější uživatele, jsou totiž zpravidla vybaveny tím nejvýkonnějším hardwarem a nejnovějšími technologiemi. Aktuálně nabízené modely jsou proti předchozím generacím vybaveny dvoujádrovými nebo čtyřjádrovými procesory a dvojnásobně velkou operační pamětí.

Na první pohled by se mohlo zdát, že takový výkon většina uživatelů vůbec nevyužije, opak je ale pravdou. Vyšší výkon je znát u spouštění aplikací i otevírání různých souborů. Také odezva celého systému je prakticky bez prodlevy, což je znát už při pohybu v menu telefonu.

Samozřejmostí je u phabletů vestavěný GPS čip. Díky němu dokáže telefon zastat funkce klasické satelitní navigace. Výrobci se snaží využít možnosti určování polohy i pro další funkce. Mobily dnes například dokážou automaticky rozpoznat naši polohu a podle ní zobrazí předpověď počasí pro místo, kde se právě nacházíme.

Nejnovější přístroje také nabízejí pokročilé hlasové ovládání. Na váš povel je pak telefon schopen nastavit budík, napsat a odeslat SMS zprávu nebo vyhledat potřebné informace na internetu – například kolik je potřeba másla při pečení bábovky. Tyto pokročilé funkce jsou ale zatím dostupné výhradně v angličtině.

Samsung Galaxy Note 2: průkopník podruhé

První generace chytrého telefonu Galaxy Note je považována za jednoho z průkopníků phabletů. Aktuálně je ale možné na trhu zakoupit již druhou generaci, která proti jedničce přináší celou řadu novinek.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy Note II

Displej má úhlopříčku 5,5 palce a rozlišení 1280 x 720 obrazových bodů. Použita u něj byla technologie Super AMOLED, díky čemuž nabídne věrnější podání barev, lepší pozorovací úhly a dobrou čitelnost na slunci. Čtyřjádrový procesor taktovaný na 1,6 GHz má k dispozici 2 GB operační paměti a 16GB úložný prostor.

Novinku pohání operační systém Android. Zaujmout zákazníky se přístroj snaží také pokročilými technologiemi. Řeč je například o funkci S-Voice, která umožňuje prostřednictvím hlasu vyhledávat informace a komunikovat s přístrojem. Smart stay zase dokáže rozeznat, jakým způsobem přístroj používáte, a podle toho jej nastavit.

  • Klady: součástí balení je i praktický stylus
  • Zápory: během několika měsíců by se měl začít prodávat novější model
  • Cena: 12 3000 Kč (první generace stále v prodeji za 8950 Kč)

Sony Xperia Z: elegance především

Společnost Sony vsází u svých chytrých telefonů především na elegantní vzhled. To je vidět i u nového modelu Xperia Z, který by se měl začít prodávat ještě v průběhu prvního čtvrtletí letošního roku. Telefon má velice decentně řešeny všechny linie a i přes poměrně velké rozměry působí elegantně.

Foto: Sony

Sony Xperia Z

Xperia Z má pětipalcovou dotykovou obrazovku s rozlišením 1080 × 1920 pixelů, 1,5GHz čtyřjádrový procesor Qualcomm APQ8064, 2 GB operační paměť a úložný prostor s kapacitou 16 GB. Ve výbavě nechybějí ani bezdrátové adaptéry WiFi a Bluetooth, vestavěný GPS čip a microUSB konektor.

Vestavěný fotoaparát má rozlišení 13 megapixelů a nabídne blesk i automatické ostření. Sony u něj nabídne podobně jako u ostatních chytrých telefonů vyšších řad pokročilé funkce. Řeč je například o možnosti pořizovat trojrozměrné snímky díky funkci 3D sweep panorama.

  • Klady: líbivý vzhled
  • Zápory: zatím se neprodává
  • Cena: cca 15 000 Kč

Evolve FX520: cena hraje prim

Do kategorie phabletů zpravidla patří ty nejvýkonnější přístroje. Výjimky ale potvrzují pravidla, což dokládá i model Evolve FX520. Kromě velkého pětipalcového displeje přístroj láká také cenovkou, která se na tuzemském trhu pohybuje okolo pěti tisíc korun.

Foto: Evolve

Evolve FX520

Výbava novinky nepatří k tomu nejlepšímu, co je aktuálně možné na trhu sehnat, s ohledem na cenovku je ale velice slušná. Srdcem telefonu je dvoujádrový procesor ARM Cortex-A9 taktovaný na 1 GHz, který má k dispozici 4 GB operační paměti.

Pětka je evidentně pro Evolve osudové číslo. Kromě pětipalcového displeje s rozlišením 480 x 800 obrazových bodů a pětitisícové ceny totiž model FX520 nabídne také vestavěný fotoaparát s rozlišením pět megapixelů. Samozřejmostí pak jsou bezdrátové technologie wi-fi i Bluetooth, či podpora dvou SIM karet.

  • Klady: poměr cena / výkon
  • Zápory: plasty telefonu působí laciným dojmem
  • Cena: 5000 Kč

LG Optimus G: výkon, výkon a zase výkon

Zaujmout zákazníky na zahraničních trzích se snaží společnost LG s modelem Optimus G. Písmeno G v názvu je zkratka anglického slova great, tedy báječný. Přesně taková by totiž novinka měla být.

Foto: LG

První snímek chytrého telefonu Optimus G uvolnila společnost LG už na konci srpna.

LG Optimus G je vybaven čtyřjádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon S4 s frekvencí 1,5 GHz, grafickým čipem Adreno 320 a hned 2GB operační pamětí. Výkon mu tedy nikdo nemůže upřít.

Přístroj má 4,7palcový displej s rozlišením 1280 x 768 pixelů, patří tedy těsně mezi kategorii chytrých telefonů a phabletů. Novinka podporuje technologii bezdotykového ovládání G2 Touch Hybrid, která rozeznává gesta pomocí fotoaparátu. Základem je operační systém Android.

  • Klady: vysoký výkon
  • Zápory: společnost LG oficiálně nepotvrdila, že bude novinku prodávat na tuzemském trhu
  • Cena: zatím nestanovena

Asus PadFone 2: malý, ale šikovný

Společnost Asus začala v České republice oficiálně prodávat druhou generaci chytrého telefonu PadFone. Ten stejně jako první verze dokáže díky praktické dokovací stanici nahradit počítačový tablet. První generace dokázala fungovat dokonce i jako notebook, to však dvojka neumí.

Foto: Asus

Padfone 2

V základu má telefon 4,7palcový displej s rozlišením 1280 x 720 obrazových bodů. V případě, že novinku připojíte k dokovací stanici, začne využívat panel s úhlopříčkou 10,1 palce a rozlišením 1280 x 800 pixelů. Oba displeje jsou chráněny speciálním odolným sklem Corning Glass.

Srdcem telefonu je čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4, který je taktován na 1,5 GHz. O grafické operace se pak stará čip Adreno 225. Asus PadFone 2 je vybaven vestavěným fotoaparátem s rozlišením 13 megapixelů. Samozřejmostí je podpora bezdrátových standardů WiFi či Bluetooth, nechybí ani integrovaný GPS čip.

  • Klady: zařízení je kompaktní a přitom dokáže pracovat v režimu tabletu
  • Zápory: první generace dokázala nahradit i notebook
  • Cena: 19 500 Kč (32GB verze); 22 000 Kč (64GB model)

Reklama

Výběr článků

Načítám