Hlavní obsah

Lákadla chytré domácnosti

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavým dárkem může být letos pod stromkem nějaký přístroj z kategorie chytré domácnosti. Tyto technické vychytávky jsou totiž stále dostupnější a jejich instalace se nemusí obávat ani méně zkušení uživatelé.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

V chytré domácnosti najde uplatnění celá řada zařízení. Jde například o přístroje, které umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím telefonu nebo tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Automatizované pohodlí

K čemu je to všechno dobré? Uživatelé si mohou nechat pomocí podobných zařízení automatizovat některé rutinní úkony a tím zpříjemnit bydlení. Chcete mít před příjezdem domů otevřená vrata, garáž a rozsvícená světla? Nebo při vstupu do koupelny mít připravenou vanu? Rozsvítit na terase nebo vytáhnout venkovní žaluzie? Nic z toho není problém.

S instalací většiny podobných zařízení si navíc poradí i méně zkušení uživatelé. Výrobci totiž k jednotlivým přístrojům dodávají detailní návody, a v některých případech dokonce i všechno potřebné nářadí.

Stejně intuitivní je i nastavení konkrétních úkonů. Vše totiž probíhá v aplikacích, které mají podobné grafické rozhraní jako moderní operační systémy. Nastavení je tak zpravidla otázkou několika kliků.

Některé prvky chytré domácnosti jsou samozřejmě na instalaci složitější – například automatické otevírání vrat. U nich je vhodné přenechat montáž odborníkům. Vyměnit termostat nebo nainstalovat detektor kouře a zaplavení zvládne i amatér.

BEDO Ajax: na zabezpečení chytře

Aby bylo možné všechna zařízení v chytré domácnosti ovládat pohodlně z jednoho místa, je potřeba je spárovat s řídicí jednotkou. Jednou z takových je například BEDO Ajax Hub, který s připojenými zařízeními komunikuje bezdrátově. Připojit je přitom možné výhradně senzory ze série BEDO Ajax, které se zaměřují na zabezpečení domácnosti nebo jiného objektu.

Foto: archív výrobce

BEDO Ajax Hub

BEDO Ajax Hub vypadá jako takový malý router a vlastně i dost podobným způsobem funguje. Jen nešíří bezdrátový signál wi-fi, ale bezdrátový standard Jeweller. Všechna zařízení je pak možné ovládat z připojeného chytrého telefonu nebo z počítačového tabletu.

Za zmínku stojí především startovací kit, který obsahuje už několik užitečných doplňků, přestože cena sady je vyšší pouze o tisícovku. Součástí sady je například detektor pohybu. Ten, jak už samotný název napovídá, dokáže monitorovat vytyčený prostor.

V balení lidé naleznou také detektor pro ochranu dveří a oken. Ten dokáže totiž monitorovat dveře či okna a upozornit uživatele na to, pokud dojde k jejich otevření. Poslední částí celé sady je pak dálkový ovladač. S jeho pomocí můžete odemykat či zamykat střežený prostor, pokud zrovna nemáte po ruce chytrý telefon.

Dokupovat je samozřejmě možné i další senzory, jako je například detektor požáru či zaplavení. Ve volitelné výbavě nechybí ani siréna pro vyplašení nezvaných návštěvníků. Vždy se však jedná o senzory sloužící k zabezpečení objektu.

  • Klady: snadná instalace i obsluha, poměr cena/výkon
  • Zápory: sada vyjde výrazně výhodněji než samotná řídicí jednotka
  • Cena: 6000 Kč (samotná řídicí jednotka); 7000 Kč (kit se senzory)

Netgear Arlo Baby: pohlídá ty nejmenší

Nejrůznější chytří pomocníci mohou být využiti v domácnostech například i při hlídání dětí. To je případ modelu Netgear Arlo Baby. Ten funguje v první řadě jako klasická kamera, pomocí chytrého telefonu je tak možné monitorovat vše, co se v dětském pokoji děje. Pod plastovými částmi, které vypodobňují různá zvířata, se nicméně skrývá daleko více součástek a senzorů, jako je například integrovaný přehrávač hudby a ukolébavek. Ten usnadní uspávání malých nemluvňat.

Foto: archív výrobce

Netgear Arlo Baby

Zajímavá je také možnost nahrát svůj hlas a pustit jej prostřednictvím smartphonu. Pustit je možné také tisíce světelných odstínů. Nastavovat je přitom možné jas a teplotu osvětlení bez toho, abyste vstoupili do dětského pokojíčku.

Arlo Baby má navíc vestavěné tzv. air senzory. Ty dovolují sledovat prostředí pokojíčku, jako je teplota nebo třeba vlhkost. Upozorní vás, pokud nebude něco v pořádku. Mimochodem, výstrahy na chytrý telefon mohou chodit například i v souvislosti s náhlým pohybem osob v místnosti nebo zachycením zvuku – například když dítě začne plakat.

  • Klady: dětem velmi blízký design
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 6000 Kč

Fitbit Aria 2: na hubnutí chytře

Chytrá může být v dnešní době už i osobní váha, jak dokládá model Fitbit Aria 2. Ta se na rozdíl od těch obyčejných dá připojit k chytrému telefonu. Podporovány jsou platformy iOS, Android i Windows Phone.

Chytrá váha Fitbit Aria 2 nemá ambice nahradit funkce fitness náramků nebo chytrých hodinek – naopak, spolupracuje s nimi. Díky tomu, že uživatel bude používat obě zařízení, získá daleko lepší přehled o svých výkonech a dosažených cílech.

Foto: archív výrobce

Fitbit Aria 2

Přístroj ukáže nejen váhu, ale i index tělesné hmotnosti (BMI), tělesný tuk a svalovou hmotu uživatele. Všechny tyto informace se hodí při udržování váhy nebo při hubnutí přebytečných kil se zachováním současné svalové hmoty. Chytrý náramek je zase s uživatelem 24 hodin denně, sedm dní v týdnu a monitoruje jeho běžné denní aktivity.

Všechna získaná data se z obou zařízení následně nahrávají do chytrého telefonu, konkrétně do aplikace Fitbit. Aplikace vytváří přehled dosažených cílů a zároveň se snaží uživatele motivovat k lepším výsledkům. Všechna data je samozřejmě možné snadno sdílet na sociálních sítích.

Fitbit Aria 2 rozpozná až 8 uživatelů a zároveň udržuje jejich statistiky soukromé. Co to znamená? Vaše osobní váha bude zobrazena jen pro vás, nikdo jiný ji neuvidí.

  • Klady: přesný přehled o řadě důležitých údajů
  • Zápory: pro plnou kontrolu je vhodné pořídit také chytrý náramek
  • Cena: 3300 Kč

TP-Link Smart bulb: budiž světlo

Chytrá žárovka TP-Link Smart bulb vypadá na první pohled jako nějaký obyčejný model. Ve skutečnosti jde ale o poměrně sofistikované zařízení, které se dokáže připojit k domácí wi-fi síti. Poté je možné žárovku ovládat pomocí chytrého telefonu klidně i z druhého konce planety.

Foto: archív výrobce

TP-Link Smart bulb

Žárovka má světelný tok 800 lumenů a je možné jej upravovat. Dokáže se tedy přizpůsobit aktuálním potřebám uživatele – zda v danou chvíli ocení vyšší, nebo nižší hladinu osvětlení. Kromě jasu je možné upravovat i barevnou teplotu bílého světla od měkké bílé (2500 K) po denní světlo (9000 K). A dokonce také měnit i zbarvení světla.

Přímo z mobilní aplikace je přitom možné nastavovat řadu dalších parametrů. Vytvořit si je možné klidně i rozvrh, kdy se žárovka rozsvítí nebo zhasne. Můžete si nastavit ranní buzení světlem nebo rozsvícení žárovek při soumraku. Nastavené osvětlení poté snadno uložíte a posléze vyvoláte.

Pozitivem je jistě také nízká spotřeba. V závislosti na konkrétním nastavení je až o 80 % nižší ve srovnání s normálními žárovkami o výkonu 60 W. Navíc máte možnost sledovat spotřebu energie v reálném čase.

  • Klady: vypadá jako obyčejná žárovka, dovoluje měnit barvy
  • Zápory: cena ve srovnání s obyčejnými úspornými žárovkami
  • Cena: 700 Kč

Elgato Eve AQUA: chytrá může být i zahrada

Nejrůznější technické vychytávky nemusí usnadňovat život lidem pouze uvnitř, dobře poslouží také na zahradách. To je i případ inteligentního regulátoru vody Elgato Eve AQUA.

Hlavní ambicí této novinky je ušetřit svým majitelům čas, námahu a finance. Navzdory kompaktním rozměrům toho umí Elgato Eve AQUA poměrně hodně. Dokáže automaticky uzavřít nebo otevřít kohoutek v předem nastaveném čase a tím automaticky zajistit zalévání zahrady, i když jste na dovolené.

Foto: archív výrobce

Elgato Eve AQUA

Nikdy se už navíc nestane, že zapomenete vodu puštěnou příliš dlouho a zbytečně se tak připravíte o peníze. Obslužná aplikace v chytrém telefonu navíc poskytuje přesné informace o tom, kolik vody jste na zalévání spotřebovali, své finance tedy máte pod kontrolou.

Díky inteligentnímu regulátoru vody navíc nehrozí nenadálé investice, které zpravidla lidé musí řešit v souvislosti s rezavým trávníkem a uschlými květinami, když zapomenou zalévat. Elgato Eve AQUA se o vše postará automaticky.

Pravděpodobně tou největší předností je u novinky ale snadná instalace. Proměnit obyčejný kohoutek na chytrý totiž zvládnou bez nadsázky i naprostí techničtí analfabeti. Malou krabičku o rozměrech 94 x 123 x 80 mm totiž stačí pouze našroubovat na stávající kohoutek a připojit hadici.

  • Klady: určeno pro venkovní použití
  • Zápory: určeno výhradně pro zařízení od Applu
  • Cena: 2600 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám