Hlavní obsah

iRobot Roomba 581 - nechte za sebe doma uklízet robota

Novinky, Tomáš Hort, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Robot do každé domácnosti." I tak znějí slogany v aktuálních sci-fi filmech. A možná už k takovému sci-fi není daleko. Na trhu se již ukazují robotičtí pomocníci do domácnosti. Ač jako lidé zatím nevypadají, samostatní už jsou, stejně jako iRobot Roomba 581.

Článek

V dnešním testu si ukážeme domácího pomocného robota, který umí sám vyluxovat. iRobot Roomba 581 je nejvyšší model ze série robotů-vysavačů. Technicky zajímavý výrobek pracuje zcela sám, sám se umí i nabíjet. Jediné co zatím bez cizí pomoci nezvládá, je vysypání nasbíraných nečistot. To musí udělat po čase uživatel.

Stačí naprogramovat a jít do práce

Každý typ robotického vysavače Roomba má jinou barvu, 581 je černý. Jeho tělo je z pevného plastu. Má kruhový tvar o průměru 34 centimetrů a výšku pouhých devět centimetrů. Ve vrchní části je ovládací a programovací panel s tlačítky. Naprogramovat si můžeme čas, kdy má čistič vyjet a uklízet. Prostřední tlačítka slouží k zapnutí a nastavení typu uklízení. K ovládání slouží také dálkový bezdrátový ovladač poháněný čtyřmi AA bateriemi. Na vrchní straně nechybí úchyt pro lepší přenos zařízení.

Pokud potřebujeme po úklidu vysypat obsah sběrače, stačí ho lehce vyndat ze zadní boční strany robota. Sběrač je dělen na dvě části - horní pro větší smetí, dolní s vyklopitelným filtrem pro menší částečky nečistot. Pro nasazení sběrače zpátky stačí pouze zatlačit a zaklapnout. Celý protější boční půlkruh robota je osazen senzory.

Foto: iRobot, Novinky

iRobot Roomba 581

Ve spodní části zařízení jsou dva hlavní kartáče. Jeden je gumový a druhý se štětinami. Uprostřed po krajích jsou dvě hlavní hnací kola. Pro uklízení koutů a v blízkosti nábytku či zdi slouží tříhlavový štěteček v levé horní části. Vedle něj uprostřed je málé přední kolečko. Oba kartáče i štěteček jsou vyměnitelné, stejně jako protiprachový filtr v dolní části.

Senzory roboty ochrání i pomohou

Robota zapneme prostředním tlačítkem na horním panelu. Je vhodné ho umístit před luxováním doprostřed místnosti, protože jeho program je pro začátek luxování nastaven na luxování ve zvětšující se spirále. Jakmile do něčeho poprvé narazí, což zjistí senzory, otočí se jezdí nevyzpytatelně po místnosti. Dle testování však žádné místo nemine. Důležité je, že před nabouráním do čehokoli senzory aktivují zpomalení zařízení. I tak se tělo nábytku či zdi dotýká, stopy či vrypy však žádné nedělá.

Foto: iRobot, Novinky

iRobot Roomba 581 - pohled na boční část se senzory proti nárazům a překážkám

O robota se nemusíme bát ani u schodů. Senzory jsou totiž i ve spodní části, a proto ze schodů Roomba nespadne, ale zastaví přesně tak, jakoby naboural. Přes všechny senzory nechybí ani detekce většího množství nečistot, kdy zjištěné místo vysaje důkladněji. Robot nám může pomoci jak na kobercích, tak i na hladkých typech povrchů.

Pro energii si sám dojede

Na jedno nabití vydrží 5,56 kilogramů vážící jezdící robot minimálně hodinu. Za tu dobu stihne vyluxovat minimálně dva pokoje. Pokud už má energie málo, najde si svou nabíjecí stanici, do které zajede. Do plného nabití je potřeba ve stanici zůstat alespoň tři hodiny. Hlučnost při luxování není vysoká a dle výrobce dosahuje hladiny maximálních 80dB.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

iRobot Roomba 581 - spodní část přístroje s vysávacím mechanismem

V příslušenství námi testovaného nejvyššího modelu je mimo návodu a manuálu také náhradní sada všech používaných kartáčů, čistič kartáčů nebo tři majáky. Maják je označení pro malou černou krabičku, která dokáže zadržet robota v místnosti, dokud neuklidí. Stačí ji umístit mezi futra a robot ví, že přes pomyslnou spojnici nesmí přejet, než vše celé uklidí.

Kvalita luxování poměrně dobrá

Asi zásadní otázkou pro případné zájemce je kvalita luxování. Ta je překvapivě dobrá. Ač je lux malý, své si dokáže odpracovat. I z často uklízeného koberce dostane plno nečistot. Dokáže vyluxovat všechen prach i vlasy či zbytky po brambůrcích a křupkách u televize.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

iRobot Roomba 581 - ovládací panel na vrchní straně stroje

Jelikož saje pouze ze spodní části a nedostal by se tak plně ke krajům pokoje či nábytku, existuje ve spodní levé části ještě jeden menší rotační kartáček. Ten vymetá nečistoty z nedostupných míst v okolí robota. Zde je možná ještě trochu na technologii zapracovat, neb celý pokoj vyluxuje dobře, ale na zmíněná místa po okrajích se dostane pouze štětečkem, který tak výkonný není.

Hodnocení a závěr

V dnešním testu jsme si popsali funkce a schopnosti iRobot Roomba 581. Jedná se o robota-uklízeče do domácnosti, který umí sám vysávat nečistoty na všech typech povrchů. Ač jsme od zařízení nečekali zázraky a jeho velikost nám přišla poměrně malá, luxuje velmi slušně a své si určitě odvede. Horší je pouze kvalita sání u zdí či nábytku, pro které funguje malý vymetací štětec. Jediné co robot sám neumí, je vysypat sběrný koš, jinak se sám dle nastavení aktivuje a také si sám umí zajet do nabíjecí stanice.

Foto: iRobot, Novinky

iRobot Roomba 581 - pohled na boční část se sběrným košem nečistot

Na baterii vydrží nečekaně hodně a zvládne najednou vyluxovat i více pokojů, navíc v čase, kdy nejste doma. V základním příslušenství má mnoho náhradních kartáčů. Jeho cena se aktuálně pohybuje okolo 14 tisíc korun v maximální výbavě. Nižší modely jsou levnější, avšak nemají v krabici náhradní díly a mají méně funkcí. S testovaným roboluxem jsme byli nečekaně spokojeni. Určitě ušetří čas, který bychom jinak strávili luxováním bytových prostor. Zda je taková investice zajímavá, záleží asi na uvážení každého zákazníka zvlášť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám