Hlavní obsah

Extrémní SSD disky od Corsairu v testu

Novinky, Marek Schäferling

SSD Disky představují v posledních měsících oblíbené téma jak mezi uživateli notebooků, tak i mezi lidmi nahánějícími výkon pro náročnou práci se stolním počítačem. Zatímco první tak činí s vidinou delší životnosti baterie, druhá skupina si je vědoma úžasného potenciálu nových technologií. Extreme disky Corsair míří především za vyšším výkonem.

Foto: mas, Novinky

Corsair X64: SSD disky série Extreme

Článek

K výhodám disků bez pohyblivých částí se začíná pozvolna přidávat i propad jejich cen. Pro zájemce o vysoce výkonná datová úložiště tak začínají být SSD disky opravdu lákavým zbožím. Jako datová skladiště kvůli vysoké cenně zatím neprorazí, avšak jako systémový disk se staly pro mnohé neodolatelným pokušením. Výměna klasického pevného disku za SSD totiž představuje cestu, jak zásadním způsobem zrychlit práci na PC.

Za vším hledej Indilinx

Pevné SSD disky se skládají z poměrně malého počtu součástek. Kromě samotných paměťových čipů NAND a vyrovnávací paměti hraje nejdůležitější úlohu řadič. Corsair použil u své Extreme série velmi rozšířený model Indilinx Barefoot, který používá momentálně většina na trhu dostupných zařízení, jako je například populární OCZ Vertex.

Ostatně rozdíly mezi SSD založenými na Indilinxu jsou tak malé, že se omezují na výrobce paměťových modulů a vlastní upravený firmware. Jinak jsou podobné jako vejce vejci, lze tedy očekávat i velmi podobné výkony.

Foto: mas, Novinky

Série Extreme obsahuje čtyři modely od kapacity 32GB do 256GB. Zatímco nejlevnější seženeta za 3000 korun, za největší ze smečky zaplatíte přes 16 000.

Corsair Extreme Series

Nejrychlejší, nejmladší, ale zároveň i nejatraktivnější disky SSD Corsair nesou jméno Extreme. Kapacita modelů začíná na 32GB, a přes 64 a 128 se dostaneme na maximálních 256GB. Menší z modelů nabídnou kromě kapacity i nižší přenosové rychlosti, především při zápisu, jsou však mnohem dostupnější cenově. Varianta X64 s 64GB kapacity se prodává za cenu lehce převyšující 4 500 korun s daní.

Model X64 jsme si pro test nevybrali náhodně. Zatímco poloviční je sice levnější a mnohým by jako systémový disk mohl stačit, X64 je zajímavější poměrem cena/kapacita, a kromě systému na něj už dostanete i nějaká ta data. Lze jej tak s jistým omezením použít i v notebooku, kde obvykle nebývá místo pro další disk, který by nesl uživatelská data.

Výkon nad zlato

Podle výrobce dokáže disk zapisovat data rychlostí až 135MB/s a číst je rychlostí až 220MB/s. Důležité je však i to, jak si povede v práci s menšími soubory, kde dochází k rozlišení mezi dobrým a průměrným diskem. Změříme proto zrychlení načítání systému a spouštění aplikací oproti běžnému 3,5“ disku.

Start Windows 7: Corsair X64 [29s] x [56s] WD Caviar GP

Rozdíl výkonu mezi „zeleným“ diskem WD a SSD diskem Corsair je vskutku mamutí. Ano, Caviar GP nepatří mezi nejrychlejší disky pod sluncem, ale aspoň reprezentuje zcela průměrný výkon disků klasické konstrukce. Polovodičový Corsair vyhrává na plné čáře, start systému je téměř dvojnásobně rychlý.

Spuštění dokumentu Open Office: Corsair X64 [5s] x [18s] WD Caviar GP

Rozdíl při spouštění aplikací je s X64 ohromný, ostatně jako s většinou SSD. Načtení samotného programu, stejně jako získání uživatelských dat je dílem několika málo okamžiků. U běžného disku jsme svědky velkého zpoždění vlivem dlouhé přístupové doby, která při práci s malými soubory opravdu znepříjemňuje život.

Kromě těchto dvou praktických testů jsme samozřejmě měřili i propustnost při čtení a zápisu. Podle nízkoúrovňového testu h2benchw umí disk zapisovat průměrnou rychlostí 122MB/s a číst 210MB/s, rychlost je téměř konstantní v celé kapacitě. Hodnoty se tak blíží proklamovaným číslům výrobce.

Slovo závěrem

Že SSD představuje budoucnost ukládání dat v počítači už dnes nikdo nezpochybňuje. Oproti diskům s plotnami a hlavičkami nabízí snad všechny myslitelné výhody od snížené spotřeby, přes vyšší mechanickou odolnost, až po rychlejší zápis dat. Můžete namítnout, že stále ani zdaleka nedosahují kapacity pevných disků. Ano, to je pravda, 256GB jako maximum není mnoho, ale kapacita u SSD poroste časem rychleji než u běžného disku.

A potom tu je samozřejmě cena. SSD zde nemohou starší technologii konkurovat ani když přivřeme obě oči, ale tak už to u nových technologií chodí. Zatím se proto dostanou jen do počítačů těch lidí, kteří jejich přednosti opravdu ocení a využijí.

Corsair X64

  • Typ disku: SSD (bez pohyblivých částí)
  • Rozhraní: SATA 3Gbps
  • Rozměr: 2,5"
  • Kapacita: 64GB
  • Spotřeba v klidu: 0,4W
  • Spotřeba v zátěži: max 2W
  • Rychlost čtení: až 220MB/s
  • Rychlost zápisu: až 135MB/s
  • Cena: cca 4500 Kč s DPH

Pokud bych měl zhodnotit výkon testovaného Corasairu X64, potom bych jej označil za velmi dobrý. V porovnání s konkurencí kategorie SSD nabízí přijatelnou cenu, a jako zástupce MLC disků podává opravdu dobré výkony. Jako jistou slabinu tak můžeme vidět jen to, že nedisponuje USB konektorem jako konkurence. Po všech ostatních stránkách jde o disk hodný doporučení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám