Hlavní obsah

Chytré telefony zlevnily o tisíce korun

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrazně ušetřit je možné nyní při nákupu nového chytrého telefonu. Tuzemští obchodníci se totiž již pomalu připravují na příchod nových modelů, které by si měly odbýt premiéru už krátce po prázdninách.

Foto: Eva Plevier, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Před koncem roku, tedy v lukrativní vánoční sezóně, se bude snažit zaujmout novými modely celá řada předních výrobců. Už během srpna se například ukáže nový chytrý telefon od společnosti Samsung, který bude patřit k tomu nejlepšímu, co bude na pultech obchodů k dostání.

V září si pak odbydou premiéru nové iPhony od Applu. Stejně jako v loňském roce by se měly ukázat hned tři nové modely.

S příchodem nového školního roku se v sousedním Německu bude navíc konat největší evropský veletrh spotřební elektroniky IFA. A na něm zaručeně budou k vidění desítky dalších přístrojů. O novinky tedy nebude v předvánočním období rozhodně nouze.

A právě na tom mohou vydělat lidé, kteří pokukují po nějakém smartphonu již nyní. Aktuálně nabízené modely totiž zlevnily klidně o několik tisíc korun. Platí to samozřejmě pro modely, u nichž se cenovky pohybují nad hranicí 10 000 korun.

Zlevňovalo se nicméně také u levnějších přístrojů, v nichž se slevy pohybují v řádech stokorun. I zde je možné narazit na výjimky.

Na co dávat pozor?

Při výběru telefonu je vhodné dávat pozor na několik kritérií. Vyplatí se sledovat především kvalitu zpracování a použitých materiálů. Levnější přístroje totiž mohou už po prvním pádu přestat fungovat.

Kromě rychlosti procesoru a ceny hrají významnou roli také rozměry. Pokud přístroj bude moc velký, nebude jeho obsluha pohodlná, zatímco u malých mobilů zase mohou nastat problémy se čtením drobného textu.

Myslet je vhodné také na to, že nižší cena se však automaticky nerovná nejlepší nabídka. V řadě případů totiž přístroje nemusejí být pro český trh určeny, což může přinést celou řadu problémů.

Pomoci při výběru může také nákupní rádce Zboží.cz od společnosti Seznam. Návštěvníci na něm naleznou uživatelské recenze, ve kterých se lidé dělí o své zkušenosti s produktem. Často tak upozorňují i na jeho neduhy.

Samsung Galaxy S10 a Galaxy S10+: dvě různé velikosti

Chytré telefony Galaxy S10 a Galaxy S10+ se od sebe liší především velikostí. Oba přístroje sice mají rozlišení Wide Quad HD+ (3040 x 1440 pixelů), avšak při různých úhlopříčkách. Konkrétně je k dispozici 6,1" obrazovka v případě modelu Galaxy S10 a 6,4" displej u provedení Galaxy S10+.

Rozměry a hmotnost těchto zařízení jsou 149,9 x 70,4 x 7,8 mm a 157 g, respektive 157,6 x 74,1 x 7,8 mm a 175 g v případě většího pluska.

Foto: archív výrobce

Galaxy S10

Foto: archív výrobce

Galaxy S10+

Poprvé se u přístrojů jihokorejského elektronického gigantu setkáváme také s možností bezdrátového sdílení energie s dalšími zařízeními prostřednictvím zadní strany. Například sluchátka tak bude stačit položit na telefon, který se následně promění v nabíječku. Samozřejmostí je také bezdrátové dobíjení samotného telefonu prostřednictvím 12W Qi standardu.

Pracovní tempo u nových smartphonů udává procesor Exynos 9820: jde o extrémně výkonný osmijádrový čip – aktuálně to nejlepší v nabídce jihokorejského výrobce. Galaxy S10 se pochlubí 8GB operační pamětí, plusko bude moci mít buď 8 nebo 12 GB. Počítá se přitom s úložištěm o velikosti až 1 TB, samozřejmostí je i slot pro paměťové karty.

Modely Galaxy S10 a Galaxy S10+ mají čtečku otisků prstů umístěnou přímo v displeji. Vůbec poprvé byla u smartphonů použita ultrasonická čtečka. Ta nabízí ve srovnání s dosavadními řešeními vyšší přesnost a je možné ji ovládat i mokrými prsty, což dříve možné nebylo.

  • Cena v květnu: 18 000 Kč (Galaxy S10); 22 000 Kč (Galaxy S10+)
  • Cena v červenci: 16 350 Kč (Galaxy S10); 19 200 Kč (Galaxy S10+)

Honor 8A: cena hraje prim

Honor 8A si odbyl premiéru na konci února na veletrhu MWC ve španělské Barceloně. Lákal především zajímavým poměrem cena/výkon.

V květnu se však dočkal vylepšené verze. Ta má úplně stejný název, liší se pouze kapacitou úložného prostoru – narostl z 32 na 64 GB. V ostatních parametrech jsou oba modely zcela totožné.

Foto: archív výrobce

Honor 8A

U obou modelů se přitom cena aktuálně pohybuje na méně než čtyřech tisících korun. Za zmiňovanou sumu lidé získají 8jádrový procesor Mediatek MT6765. Displej nabízí úhlopříčku 6,09 palce s rozlišením HD+ a po vzoru dražších modelů zabírá prakticky celou čelní stranu. Pouze v horní části je malý ostrůvek ve tvaru kapky, ve kterém se ukrývá čelní fotoaparát. Ten nabízí rozlišení 8 Mpx a světelnost f/2.0.

Zadní fotoaparát nabízí rozlišení 13 Mpx a je napojený na světelný objektiv f/1.8.

Samozřejmostí jsou bezdrátové adaptéry bluetooth 4.2 a wifi ac, stejně jako podpora mobilních sítí 2G, 3G a LTE. Vše pracuje pod operačním systémem Android. Pro úplnost doplňme, že kapacita baterie činí 3020 mAh.

  • Cena v květnu: 3700 Kč (32GB verze); 4300 Kč (64GB verze)
  • Cena v červenci: 3290 Kč (32GB verze); 3900 Kč (64GB verze)

Sony Xperia 10 a Xperia 10 Plus: sázka na protáhlé displeje

Modely Xperia 10 a Xperia 10 Plus lákají v první řadě na prvotřídní displej. Obě novinky totiž sází na extrémně protáhlé dotykové panely s poměrem stran 21:9 a rozlišením Full HD+. Díky tomu se při sledování filmů nezobrazují černé rámečky okolo, ale je skutečně využita celá obrazová plocha.

Foto: archív výrobce

Zleva Xperia 10 a Xperia 10 Plus

Protáhlá obrazovka se hodí také při práci, kdy se displej rozdělí na dvě části – na každé se pak zobrazuje jedna aplikace. Xperia 10 je vybavena šestipalcovým displejem, model Xperia 10 Plus pak 6,5palcovým.

„Náš nový široký displej s poměrem stran 21:9 nabízí zábavu až k okrajům v elegantním a štíhlém designu, který dokonale padne do ruky,“ prohlásil Mitsuya Kishida, prezident společnosti Sony Mobile Communications.

Výkon víceméně odpovídá střední třídě. Menší desítka sází na osmijádrový čipset Snapdragon 630 a 3GB paměť, plusko má pak 4 GB operační paměti a výkonnější osmijádrový procesor Snapdragon 636. Oba telefony přitom nabízejí shodně kapacitu 64 GB.

Xperia 10 má na zadní straně duální fotoaparát s rozlišením 13 a 5 MPx. Také u pluska je optika duální, rozlišení je však 12 a 8 MPx.

  • Cena v květnu: 8990 Kč (Xperia 10); 10990 Kč (Xperia 10 Plus)
  • Cena v červenci: 7500 Kč (Xperia 10); 8090 Kč (Xperia 10 Plus)

Nokia 9 PureView: poprvé s šesti fotoaparáty

Hlavním lákadlem modelu Nokia 9 PureView je unikátní systém šesti fotoaparátů, který se podařilo vtěsnat do na první pohled obyčejného smartphonu. Pět fotoaparátů je na zadní straně, jeden pak vepředu.

Každý pořízený snímek je u Nokie 9 PureView v HDR (High Dynamic Range), zobrazuje tedy i velké kontrastní rozdíly, které by jinak běžné fotoaparáty telefonů zachytit nedokázaly. Toho bylo dosaženo tím, že všech pět fotoaparátů snímá fotografovanou scénu zároveň.

Foto: archív výrobce

Nokia 9 PureView

Každý objektiv na zadní straně se přitom stará o něco jiného. Dva z nich zachycují snímek v barvě, tři jsou monochromatické pro lepší zaznamenání ostrosti a detailů. Společně dokážou zachytit až 10x více světla, než je tomu u jednoho barevného fotoaparátu stejného typu. Veškerá data pak s využitím pokročilého mapování hloubky scény telefon spojí do výsledné fotografie. Ukázkové momentky jsou opravdu dechberoucí, na reálné testy si ale budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Pro úplnost dodejme, že vepředu se nachází 20megapixelová kamera – to je v pořadí již šestý objektiv, který na těle telefonu naleznete.

V útrobách modelu Nokia 9 PureView tepe výkonný procesor Qualcomm Snapdragon 845, který má k dispozici 6 GB operační paměti a 128GB úložiště. Pyšnit se dále může 2K pOLED displejem s technologií PureDisplay a úhlopříčkou šest palců, Qi bezdrátovým nabíjením a čtečkou otisků prstů pod displejem telefonu.

  • Cena v květnu: 16 000 Kč
  • Cena v červenci: 14 170 Kč

Asus ROG Phone: zrozen pro hráče

ROG Phone od společnosti Asus je na první pohled tuctový chytrý telefon. Ve skutečnosti jde ale o daleko sofistikovanější zařízení, které dokáže zastat funkci kapesní i televizní konzole. A to především díky množství volitelných doplňků.

Přidělat tak jde na bočnice speciální ovladače pro pohodlnější hraní, nebo dokonce i modul zvaný TwinView Dock. Ten zase přidá ke smartphonu druhý displej, na obou přitom půjde hrát.

Foto: archív výrobce

Asus ROG Phone

Patrně nejzajímavějším doplňkem je nicméně Desktop Dock. Jak již samotný název napovídá, díky němu se může smartphone proměnit na herní počítač, stačí připojit klávesnici, myš a monitor. Místo monitoru lze samozřejmě připojit televizor a z ROG Phonu se stane nefalšovaná televizní konzole.

Asus ROG Phone nabízí velmi vysoký výkon, což je zásluha především procesoru Qualcomm Snapdragon 845, který dokáže pracovat až při frekvenci 3 GHz. Na tento čip spoléhají také další velcí výrobci, ale v testovaném kousku se jej evidentně podařilo odladit nejlépe.

Procesor má k dispozici 8 GB operační paměti a až 512GB úložiště. Šestipalcový displej nabízí rozlišení Full HD+.

  • Cena v květnu: 23 500 Kč
  • Cena v červenci: 20 500 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám