Hlavní obsah

Chytré telefony zlevnily o tisíce korun

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce se pomalu blíží a pilně se na ně připravují i jednotliví prodejci, kteří lákají zákazníky na slevy. Díky tomu je nyní možnost ušetřit klidně i několik tisíc korun při nákupu chytrých telefonů.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Kromě příprav na vánoční sezónu sráží ceny dolů také příchod novějších modelů. Celá řada výrobců se totiž snaží ještě před koncem letošního roku uživatele zaujmout novými chytrými telefony, a bývalé vlajkové lodi díky tomu citelně zlevňují.

Nejmarkantnější jsou slevy především u špičkových smartphonů, jejichž ceny se pohybují nad hranicí 10 000 korun. Právě u nich je možné ušetřit řádově klidně i několik tisíc korun. Zlevňovalo se také v nižších segmentech, i když u levnějších přístrojů se slevy pohybují v řádech stokorun. I zde je možné narazit na výjimky.

Nejlepší nabídka

Nižší cena se však automaticky nerovná nejlepší nabídka. V řadě případů totiž přístroje nemusejí být pro český trh určeny, což může přinést celou řadu problémů. Obchodníci například nabízejí přístroje, které neobsahují češtinu.

Některé modely zase nejsou určeny do provozu v tuzemských sítích, a tak se může stát, že si s telefonem sice zavoláte, ale rychlý internet nespustíte. Před nákupem je tedy vždycky vhodné si obchodníka pořádně „proklepnout“.

Například na internetových fórech nebo nákupních rádcích, jako je Zboží.cz. Návštěvníci na něm naleznou uživatelské recenze, ve kterých se lidé dělí o své zkušenosti s produktem. Často tak upozorňují i na jeho neduhy.

Na Zboží.cz je možné najít zároveň nejvýhodnější cenu. Stačí do vyhledávače zadat název požadovaného telefonu, případně ještě hledání zpřesnit doplňujícími informacemi, například zda je přístroj na prodejně dostupný k okamžitému vyzvednutí nebo jakou má barvu.

Apple iPhone SE: nejmenší jablečný smartphone

IPhone SE je aktuálně nejmenším telefonem v nabídce Applu. Má čtyřpalcovou obrazovku s rozlišením 1136 × 640 obrazových bodů. Vzhledem je novinka prakticky k nerozeznání od stařičkého modelu 5S, který si odbyl premiéru už před čtyřmi roky.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE

Díky čtyřpalcové úhlopříčce se rozměry zařízení velmi zmenšily. Model s písmenky SE v názvu, což mimochodem znamená „Special Edition“ (speciální edice), tak logicky cílí na zákazníky požadující kompaktnější zařízení. V útrobách kovového těla se nachází čip A9 s 64bitovou architekturou, který spolupracuje s koprocesorem M9.

Z další výbavy se sluší vyzdvihnout čtečku otisků prstů, integrovaný 4G/LTE modul pro příjem vysokorychlostního internetu, zabudovaný wi-fi adaptér s aktuálně nejrychlejším standardem 802.11ac či Bluetooth ve verzi 4.2. Nezapomnělo se ani na technologii NFC.

  • Cena v září: 9000 Kč
  • Cena v listopadu: 7500 Kč

Samsung Galaxy S8 a Galaxy S8+: čekání na nové vlajkové lodi

Letošní vlajkové lodi Samsungu se prodávají ve dvou různých verzích. Obě přitom patří k tomu nejlepšímu, co je aktuálně na trhu k dispozici. Menší Galaxy S8 má 5,8palcový displej a větší verze S8+ 6,2palcový panel.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Zleva: Samsung Galaxy S8 a Galaxy S8+.

Svým výkonem jsou obě osmičky tím nejlepším, co je v současné době na pultech obchodů k dostání. Díky tomu dokážou smartphony fungovat dokonce i podobně jako stolní počítač. Další novinkou je umělá inteligence zvaná Bixby. V podstatě jde o virtuálního asistenta, který je schopen s uživatelem prostřednictvím mobilu komunikovat a plnit jím zadané úkoly.

Totožné jsou u obou novinek fotoaparáty. Stejně jako u předchůdců výrobce vsadil na technologii tzv. duálních pixelů. Díky tomu by měl být zachycovaný obraz daleko jasnější a ostřejší. Hlavní fotoaparát na zadní straně má rozlišení 12 megapixelů a je napojen na objektiv se špičkovou světelností F1,7. To je hodnota, které nedosahuje většina objektivů klasických digitálních zrcadlovek.

  • Cena v září: 15 400 Kč (Galaxy S8); 16 800 Kč (Galaxy S8+)
  • Cena v listopadu: 13 550 Kč (Galaxy S8); 15 200 Kč (Galaxy S8+)

Honor 6X: cena hraje prim

Pracovní tempo u tohoto chytrého telefonu udává procesor Huawei Kirin 655, u nějž jsou čtyři jádra taktována na 2,1 GHz a další čtyři na 1,7 GHz. Do vínku dostal tento stroj 3 GB operační paměti a 32GB úložný prostor, který je možné dále rozšiřovat pomocí paměťových karet typu microSD.

Foto: rim, Novinky

Honor 6X

Displej má úhlopříčku 5,5 palce a nabízí rozlišení Full HD. Pro úplnost dodejme, že rozměry telefonu jsou 150,9 × 72,6 × 8,2 mm a hmotnost činí 162 g. Další výhoda je jasná už při pohledu na zadní stranu novinky, zde se totiž ukrývá dvojitý fotoaparát s rozlišením 12 megapixelů.

K čemu slouží v praxi? Jeden objektiv se stará o zachycení barev, druhý pak o co nejvěrnější detaily snímaného obrazu – toho výrobce docílil tak, že použil monochromatický snímač. Když oba fotoaparáty spolupracují, dosahují o poznání lepších výsledků, než je tomu u obyčejných modelů. Dokážou zachytit více světla a zároveň vynikají při pořizování momentek za špatných světelných podmínek.

  • Cena v září: 6300 Kč
  • Cena v listopadu: 5150 Kč

Alcatel Idol 4 Pro: sází na Windows

Idol 4 Pro od společnosti Alcatel jako jeden z mála přístrojů sází na operační systém Windows. A k tomu špičkovou výbavu. Smartphone je vybaven 5,5palcovým displejem s rozlišením full HD (1920 x 1080 obrazových bodů).

Foto: archív výrobce

Alcatel Idol 4 Pro

Čtyřka zaujme stejně jako předchůdce svou sofistikovanou konstrukcí. Horní i spodní strana jsou totiž symetrické, a tak uživatel nemusí vůbec řešit, jak zrovna chytil telefon do ruky. Stroj je poháněn čtyřjádrovým procesorem Snapdragon 820.

U tohoto čtyřjádrového procesoru jsou dvě jádra taktována na 1,6 GHz a další dvě na 1,25 GHz. Idol 4 Pro má dále k dispozici 4 GB operační paměti a 64GB úložný prostor. Výkon by měl být dostatečný i pro chod virtuální reality.

  • Cena v září: 14 500 Kč
  • Cena v listopadu: 13 300 Kč

HTC U Ultra: dva displeje

Patrně největším lákadlem modelu U Ultra je integrace druhého displeje. Prakticky celou přední stranu zakrývá displej s úhlopříčkou 5,7 palce, který se chlubí rozlišením 2560 × 1440 obrazových bodů.

Foto: archív výrobce

HTC U Ultra

Horní okraj lemuje nicméně ještě druhý monitor. Jde v podstatě o malý tenký proužek s úhlopříčkou 2,05 palce a rozlišením 1040 x 160 pixelů. Jeho hlavním úkolem je nepřetržitě zobrazovat všechny důležité informace, jako je například aktuální čas, nesplněné úkoly, schůzky z kalendáře či zástupce zvolených aplikací a kontaktů.

Co se hardwarové výbavy týče, výkon je špičkový. Srdcem telefonu je čtyřjádrový procesor Snapdragon 821, jehož dvě jádra jsou taktována na 2,15 GHz a další dvě na 1,6 GHz. Do vínku dostal stroj dále 4 GB operační paměti. Na výběr bude z úložných prostorů o velikosti 64 a 128 GB – v obou případech se přitom počítá s podporou paměťových karet typu microSD.

  • Cena v září: 12 500 Kč
  • Cena v listopadu: 11 350 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám