Hlavní obsah

Intel uvede výkonnější Celeron-M 1.4 GHz

Novinky, Michal Němejc (michal.nemejc@novinky.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Intel uvede na trh pravděpodobně již v březnu výkonnější verzi procesoru Celeron-M, která pracuje na frekvenci 1.4 GHz a doplní tak řadu nedávno uvedených procesorů Celeron-M určených pro přenosné počítače.

Foto: Pavel Černý (archiv)

Vahraník, pedagog a organolog Pavel Černý.

Článek

Nový procesor Celeron-M 1,4 GHz bude velkoodběratelům nabízen za cenu 134 dolarů (přibližně 3 600 korun) a je tak pravděpodobné, že se objeví v noteboocích nabízených na českém trhu v cenové kategorii do 40 000 korun včetně DPH.

Mobilní procesory Celeron-M jsou nyní dostupné ve verzích o frekvenci 800 MHz (Ultra Low Voltage verze), 1.2, 1.3 a 1.4 GHz a představují levnější (a o něco méně výkonnou) variantu úspěšného Pentia M, které je společně s bezdrátovou technologií Wi-Fi známo pod označením Centrino. Hlavním rozdílem levnějších Celeronů je kromě nižší frekvence pouze poloviční velikost vyrovnávací paměti druhé úrovně, která má u Celeronů-M velikost 512 KB.

Prodeje notebooků porostou na úkor počítačů

Podle výzkumné agentury IDC by se prodej mikročipů pro osobní počítače měl v letošním roce zvýšit o 18 procent. V dalších letech se však růst prodeje zpomalí kvůli téměř stagnujícím výdajům na stolní počítače.

Naopak prodeje notebooků by se měly do roku 2008 zvyšovat v průměru o 16,1 procenta ročně, zatímco prodej stolních počítačů by měl růst už pouze o 2,9 procenta. Jednou ze šancí pro oživení růstu prodeje stolních počítačů je jejich uplatnění v domácí zábavě.

Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Gigabyte: Postavte si vlastní notebook s Pentiem-M

Prodeje přenosných počítačů stále stoupají a díky tomu se většina výrobců snaží přijít s něčím novým. Co takhle postavit si vlastní notebook? Ano, i to je dnes...

Intel uvádí Celeron M pro notebooky

Společnost Intel představila nový procesor Celeron M určený pro notebooky a tablet PC, který představuje levnější variantu oblíbených procesorů Pentium...

Nové Celerony překonají 3 GHz

Přední výrobce procesorů, firma Intel, uvede ve druhém čtvrtletí letošního roku nové cenově výhodné procesory Celeron s taktovací frekvencí až 3,06 GHz.

Výběr článků

Načítám