Hlavní obsah

Wii Fit: lyžujte v teple svého obýváku

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Není tomu tak dávno, co se na pultech českých obchodů objevila nová hra společnosti Nintendo, respektive fitness program s názvem Wii Fit. Václav Krejčík, patron celého projektu a mistr republiky ve sportovním aerobiku nám ukázal, jak se dá zábavným způsobem shodit nějaké to kilo na vaší váze.

Článek

Na začátku měsíce dubna jsme vás informovali o nové herní periferii Wii Fit, která je určena pro stejnojmenou konzoli. Ta nabízí originální způsob, jak se zbavit únavy, v pohodlí domova si zasportovat, zasoutěžit s rodinou a přitom se i pobavit.

Kromě samotné hry Wii Fit obdržíte při koupi také speciální příslušenství zvané Balance Board. Tato bezdrátová podložka se zabudovanými pohybovými senzory registruje jakýkoliv pohyb či náklon na základě změny tlaku chodidel na podložku. Navíc umí vyhodnocovat řadu údajů – hmotnost, BMI, držení těla, atd. Jak celý systém funguje, nám vysvětlil Václav Krejčík, mistr světa ve sportovním aerobiku.

:. Václav Krejčík, patron celého projektu

Václave, co je to vlastně Wii Fit?

Je to překvapení, které skrývá televizní obrazovka, herní konzole Wii, elektronická podložka Wii Balance Board se zabudovanými senzory tlaku a hra, která obsahuje pohybové aktivity jako jóga, aerobik, jogging, balanční hry a posilovací trénink. Říkám překvapení proto, že bych od počítačové hry nic takového nečekal. Nejsem příznivcem počítačových her, vlastně jsem je nikdy moc nechápal. Navíc jsem nikdy nechtěl trávit volný čas u počítače nebo u televize.

Wii Fit mě překvapilo svojí efektivností a zábavností cvičení, dobrým tréninkem a doprovázejícím osobním trenérem, výborným návodem na cvičení a také vhodností tréninkových plánů a výsledků. Počítač vyhodnotí na základě mnoha údajů vaši postavu, vitalitu a fyzickou kondici. (I já jsem byl překvapený, kdy můj Body Mass Index nebyl ideální, rozložení váhy mého těla bylo docela smutné a virtuální věk byl stanovený na 54 let).

:. Wii FitAutor: Nintendo

Trochu mě to zaskočilo, a tak jsem se se svým trenérem Wii Fit domluvil a stanovil si plán na další dva měsíce. Vše je zaznamenáno v grafech, tabulkách a jste neustále sledováni. Doufám, že při pravidelném cvičení, za dva měsíce, budu s výsledky Wii Fit programu více spokojený.

Pro koho je produkt určen?

Tyto různé programy jsou určené pro děti, které rádi soutěží a hrají si, pro ženy, které rády cvičí a hubnou a nechtějí jít do fitness centra, ale i pro ty, kteří si myslí, že třeba cvičí perfektně. Mužům se nabízí efektivní posilování celého těla. Myslím si, že celá rodina se "vyřádí“ s Wii Fit.

:. Speciální program cvičení je dokonce využíván i ve fitness centrech.

To myslím opravdu, protože já, když jsem si pustil tyto hry, byl jsem malé dítě a hrál si. Pak jsme doma začali soutěžit a nyní máme každý svůj program a soutěžíme mezi sebou, komu se povede jeho cíl dříve. Navíc, stát na „boardu“ je opravdu zábava a ze srdce se zasmějete.

Jak Wii Fit funguje?

Díky zabudovaným senzorům tlaku registruje podložka veškeré vaše pohyby na základě změny tlaku chodidel na podložku. Tyto informace se automaticky přenáší do herní konzole Wii a potažmo na TV obrazovku, ke které je konzole připojena. Na obrazovce běží váš trénink a plníte úkoly, které si s trenérem dle vašeho požadavku (hubnutí, zlepšení fyzické kondice, posílení svalů,atd.) stanovíte.

Kolik aktivit a jaké jsou obsaženy ve hře Wii Fit?

Wii Fit obsahuje čtyři kategorie cvičení: aerobik, jógu, posilovací trénink s vlastním tělem, balanční hry.

:. Ať už chcete cvičit nebo relaxovat, fantazii se meze nekladou.

Jak se Wii Fit odlišuje od obvyklého fitness cvičení nebo cvičebních DVD?

Je to komunikace s osobním trenérem. Neposloucháte jen příkazy, ale musíte na ně reagovat. Trenér vám říká: přidejte, uberte, ještě opakujte. Oproti DVD je to zábava a úžasná hra, kdy animace na obrazovce vás provádí cvičením, burcuje vás, stimuluje a vy se bavíte a přitom efektivně cvičíte. Například když cvičíte step aerobik, jste ve skupině lidí a cvičíte jako na reálné hodině a ještě vás u toho povzbuzují.

Nabízí Wii Fit způsob, jak si porovnávat své cvičební výsledky v průběhu času a vidět tak svá zlepšení?

To je úžasné. Máte tréninkový deník, počítač za vás vše vyhodnocuje a dává vám návody, jak zabrat víc, aby se tréninkový cíl podařil, nebo vás brzdí v tom, abyste něco neuspěchali.

Doporučil byste tedy Wii Fit někomu, kdo chce zhubnout nebo zlepšit svou fyzickou aktivitu?

Doporučuji neustále lidem, co mají dělat, aby formovali tělo, aby hubnuli. Doporučuji chodit cvičit do fitness centra, doporučuji knihy a DVD. Od chvíle, kdy jsem zkusil sám na sobě Wii Fit, neváhám ani na minutu s doporučením této hry všem, kdo chtějí cvičit v klidu domova, hrát si. Nebo těm, kteří pravidelně cvičí, aby se přesvědčili o efektivnosti svého snažení. Možná budou překvapeni.

VIDEO: Wii Fit v akci

:. Ženy si zamilují kroužení obručemi, pánové vypilují svou rovnováhu a svaly.   Autor: Lady_Amalthea [seznam.cz]

:. A co si takhle zatancovat?  Autor: Lady_Amalthea [seznam.cz]

Závěrečné hodnocení

Je třeba zdůraznit, že spolu s Wii Fit je potřeba pořídit si herní konzoli Wii, na kterou v současné době existuje více jak 60 her a Wii Fit je jednou z nich. Oba produkty lze zakoupit v široké síti prodejen. Jak je už u her pro tento systém zvykem, ani tentokrát nemůžeme čekat oslnivou grafiku. 

Doslova návykovým zpestřením je ovládání her pomocí vašeho těla, které vám i přesto zaručí nezapomenutelný zážitek ze hry. Vítaným pozitivem je dozajista i příznivá pořizovací cena, která se pohybuje okolo 2 500 Kč.

KladyZápory
Kvalitní dílenské zpracováníGrafické zpracování her nenadchne
Zábavný způsob cvičení
Příznivá pořizovací cena

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám