Hlavní obsah

Tetris slaví pětadvacáté narozeniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Jedna z nejklasičtějších a nejznámějších počítačových her slaví životní jubileum. Hra Tetris má pětadvacet a i v moderní době se stále těší velké oblibě. Padající tvary různých barev zapadající do sebe a mizící ve spodní hraně monitoru poprvé naprogramoval před čtvrtstoletím Rus Alexej Pajitnov, jenž pak sám svému dítěti ihned propadl.

Článek

„Byl jsem na té hře závislý a hned mi bylo jasné, že to bude hit,“ přiznal autor Tetrisu. Za čtvrt století se jen oficiálně prodalo na sedmdesát miliónů kopií Tetrisu, který existuje v mnoha obměnách a designech. Pajitnov přitom původní verzi programoval na sovětském počítači Elektronika 60, bylo mu tehdy devětadvacet.

„Začal jsem dávat dohromady všechny typy matematických skládanek a odchylek, které jsem celý svůj život miloval. Program nebyl nijak komplikovaný. Nebylo v tom tehdy ještě žádné počítání skóre ani žádné další úrovně. Ale začal jsem to hrát a nemohl s tím přestat,“ vzpomínal na zrod Tetrisu Pajitnov.

„Myslím, že většina klasických her z osmdesátých či devadesátých let je mrtvá, protože jejich autoři o ně nepečovali,“ uvažoval Pajitnov na stránkách britského listu The Guardian nad tím, proč je jeho hra stále aktuální a úspěšně se prodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám