Hlavní obsah

HRA: Iter Vehemens ad Necem - Nethack se vrací?

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pamatujete ještě na podivně vyhlížející ASCII hru, kde hlavního hrdinu i celý jeho svět tvořily pouze ASCII znaky, která se jmenovala Nehack? Teď tu máme něco stejně hratelného a rozsáhlého, navíc v grafickém kabátě.

Článek

Název hry je opravdu šílený, ke slovu musí přijít zkratka, jež je v tomto případě docela milá - IVAN. A jak vypadá? Docela podobně jako už zmiňovaný Nethack - vše vidíte seshora, můžete se pohybovat pouze ve čtvercové síti. Na cestu se s vámi vydá váš miláček, který vás doprovází, dokud jej nezabijí. Každá akce je komentována výpisem ve stavovém řádku, daleko důležitější ale je, že se tak děje společně s výpisem kláves, které můžete použít. Na rozdíl od Nethacku tak nemusíte dlouhé hodiny studovat manuály a pídit se, k čemu která klávesová zkratka slouží, ale můžete se pustit přímo do hraní a pravidla si osvojovat postupně.

Příběh je jednoduchý - hlavní hrdina je otrokem na banánové plantáži v jakémsi podivném feudálním státě a dostane od místodržitele pokyn doručit dopis králi. Že přitom nebude o nejrůznější dobrodružství nouze, není pochyb.

Už dlouho jsem u žádné hry neviděl tak propracovaný systém vylepšování zkušeností. Například pokud používáte pro meč pravou ruku, rostou zkušenosti převážně jí a pokud pak musíte používat levou, začínáte se sbíráním zase od začátku.

Ono rozdělení těla na různé údy má ve hře docela zásadní význam. Například můžete přijít o ruku, jak už jsem řekl výše anebo o nohu, což se projeví snížením pohyblivosti.

Je toho zkrátka dost a dost, co vás k IVANovi přiváže na pěkně dlouhou dobu. Jen je třeba ze začátku překonat trochu slabší grafiku a složitější ovládání, ale jakmile hře propadnete, nebude vám pomoci.

DOWNLOAD, homepage, MB, 7/10

Reklama

Související články

HRA: Lemmings 32K - lumíci se vrací

Při probírání se staršími freewarovými hrami jsem narazil na jednu předělávku, kterou už jste možná viděli, možná dokonce v originále. Jedná se o Lemmings...

HRA: Hacky Sack Game - cool zábava

Zdálo se, že v simulování sportovních disciplin jsme už v počítačových hrách viděli všechno. Ale není to pravda - dnes si ukážeme jeden kousek, jehož cílem...

HRA: Brocoli Never Dies - podařená 3D akce

Už dlouho jsme tu neměli nějakou pořádnou trojrozměrnou střílečku, a tudíž je nejvyšší čas to napravit - jako tajný agent se vydáte do nitra tajuplného domu,...

Výběr článků

Načítám