Hlavní obsah

Hollywood pokračuje v tažení proti pirátům

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Federální soudní dvůr města Dallas přikázal výměnné síti LokiTorent.com ukončit činnost. Provozovatel navíc musel poskytnout záznamy o všech svých uživatelích, což je několik set tisíc osob, kteří porušovali autorská práva.

Článek

Sdružení MPAA (Motion Picture Association of America) včera oznámilo, že vyhrálo soudní spor s výměnnou síti LokiTorrent. Její úsilí však tímto nekončí, neboť se chystá rozjet další kolo proti jiným onlinovým uskupením, které nelegální software rovněž svým uživatelům umožňují stahovat.

"Data získaná z jedné výměnné sítě (LokiTorrent) vedou do mnoha dalších a mapují tak jejich ilegální aktivity, proti kterým zakročíme", uvedlo obchodní seskupení.

LokiTorrent se chystal hájit u soudního dvora, současně byl jednou z posledních výměnných sítí postavených na peer-to-peer pravidlech technologie známé jako BitTorrent. Například SuprNova.org, která byla velmi vyhledávanou branou sloužící pro následné stahování nelegálního softwaru/audia/videa, po hrozbě žaloby vyslovené MPAA z webu doslova zmizela, aby se z ní následně stal systém založený na podobných pravidlech, viz. Exeem.

"Jestliže vám někdy naše síť nebo jí podobná přinesla jakýkoliv prospěch, pak je čas, abyste nám pomohli se hájit," uváděl svého času web LokiTorrent. "Potřebujeme minimálně 30 tisíc dolarů (720 tisíc korun) měsíčně na soudní výlohy."

Anketa: Souhlasíte se zákazem výměnných sítí postavených na technologii BitTorrent?

LokiTorrent nakonec shromáždil necelých 60 procent této sumy - tedy asi 430 tisíc korun. 

Výměna dat přes BitTorrent
Za období září 2004
Síťpočet souborůpočet přenosů
SuprNova.org*46,7662,267,467
Youceff.com*47,1371,145,889
Piratebay.com39,294749,133
LokiTorrent.com30,957816,435
*zavřen 12.20.2004
Zdroj: "The BitTorrent P2P file sharing", J.A. Pouwelse, Delft University of technology

LokiTorrent stejně jako jemu podobné servery postavené na základech BitTorrent technologie poskytoval odkazy vedoucí na pirátské kopie videí, TV vysílání, hudby a softwaru.

Tradiční výměnné systémy jako jsou eDonkey, Morpheus nebo nová Exeem mají v sobě vestavěny některé prvky BitTorrent technologie. Narozdíl od jedné webové stránky, kde byl umístěn např. LokiTorrent ale i SuprNova, je však není tak lehké pozastavit či rovnou zakázat.

"Můžeš kliknout, ale neschováš se," říká zpráva na portálu LokiTorrent.

Anketa

Souhlasíte se zákazem výměnných sítí postavených na technologii BitTorrent?
Ano, samozřejmě
4,1 %
Jen v případě jejich nelegálního užití
4,4 %
Absolutně ne
91,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1103 čtenářů.

Co jsou zač P2P sítě?

Systémy založené na peer-to-peer (rovný s rovným) komunikaci jsou v současnosti velice populární a zažívají ohromný boom. Na jejich základě staví například program Direct Connect (DC).

P2P komunikace nevyžaduje žádný speciální server, na kterém by tato služba běžela. Počítače v síti jsou naopak schopné napojovat se jeden na druhý, vyměňovat si data. Uživatelé tedy dostávají prostřednictvím P2P softwaru možnost své soubory sdílet a současně je z jiných počítačů stahovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám