Hlavní obsah

Hodnota bitcoinu opět výrazně klesla. Banky zakazují nákupy přes kreditky

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kybernetická měna bitcoin prochází jedním z nejhorších období v celé své historii. Její hodnota v noci na úterý klesla o další dva tisíce dolarů, tedy víc než 40 000 korun. Jen od začátku měsíce si tak virtuální mince odepsaly takřka čtvrtinu své hodnoty. Americké banky už kvůli obavám zakázaly nákup kryptoměn prostřednictvím kreditních karet.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Ještě na konci ledna se bitcoiny obchodovaly za 9400 USD, tedy v přepočtu 191 tisíc Kč. Už to byl přitom dramatický pokles, neboť v prosinci měly virtuální mince hodnotu okolo 19 tisíc dolarů (asi 385 tisíc korun).

Zkraje tohoto týdne bylo nicméně zřejmé, že pokles bude pokračovat. Konkrétně se v pondělí jedna mince obchodovala na burze Coinbase za 7910 dolarů (160 000 Kč). [celá zpráva]

V úterý kurz dále oslaboval, ráno měly bitcoiny na Coinbasu hodnotu pouze 5979 dolarů, tedy v přepočtu něco málo přes 122 000 korun. Vůbec poprvé od poloviny loňského roku tak kurz oslabil pod hranici šesti tisíc dolarů.

Negativní nálada na akciových trzích

Je velmi pravděpodobné, že kurz tolik klesá, neboť reaguje na celkový pokles akciových trhů za poslední týden. Investoři se kvůli tomu tolik nehrnou do rizikových aktiv, jimiž kybernetické mince bezesporu jsou. Stejně tak ale negativně hodnotu ovlivňují různé regulační snahy, které byly v poslední době patrné v Jižní Koreji, Indii či Japonsku.

Kvůli obavám z toho, že věřitelé nebudou splácet své závazky z důvodu klesajících kurzů, dokonce některé americké banky zakázaly nákup kybernetických mincí prostřednictvím kreditních karet. K tomuto kroku se odhodlaly banky Lloyds, JPMorgan, BoA a Citi.

Reklama

Výběr článků

Načítám