Hlavní obsah

Žádný další iPod už nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cupertino

Společnost Apple potvrdila, že definitivně končí s multimediálními přehrávači iPod. V současnosti již byla ukončena výroba a pouze se doprodávají skladové zásoby. Na trhu byly iPody více než 20 let, připomněla agentura Reuters.

Foto: archív výrobce

Nový iPod Touch

Článek

První iPod byl světu odhalen v roce 2001, když Apple ještě řídil Steve Jobs. Ve své době šlo do určité míry skutečně o revoluční zařízení, které navzdory kompaktním rozměrům dovolilo mít neustále celou hudební sbírku u sebe.

S rostoucí popularitou chytrých telefonů ale zájem o multimediální přehrávače napříč celým trhem klesal, což se pochopitelně dotklo také iPodů.

Foto: ČTK

Steve Jobs během prezentace iPodu Nano v roce 2009.

Podle Applu je tedy rozhodnutí o ukončení výroby přirozenou evolucí. „Duch iPodu dnes žije dál. Integrovali jsme úžasný hudební zážitek do všech našich produktů – iPhonu, iPadu, ale také do počítačů Mac či chytrých hodinek Apple Watch,“ prohlásil Greg Joswiak, marketingový viceprezident Applu.

Po vyprodání skladových zásob už žádný další iPod nepřijde. Nepočítá se ani s tím, že by Apple využil tuto značku u jiného zařízení.

Foto: Reuters

Apple vyráběl různé modely iPodů.

Poslední iPod odolává zubu času

Hardware

Poslední iPod Touch

Vůbec posledním iPodem tak bude model Touch, který si odbyl premiéru v roce 2019. Nabízí jej stále i Apple ve svém oficiálním obchodě.

Případní zájemci za tento model zaplatí 5990 Kč (32 GB), respektive 8990 Kč za 128GB variantu či 11 990 Kč za 256GB verzi.

Cena se od uvedení na trh vůbec nezměnila. Vzhledem k tomu, že především nejdražší varianta cenově odpovídá starším generacím iPhonů, je překvapivé, že Apple cenu nesnížil.

Foto: archív výrobce

Nový iPod Touch

Loni byl iPod Touch představen po pěti letech, kdy už řada fanoušků Applu předpokládala, že jsou multimediální přehrávače mrtvé. Hlavní změnou je proti předchozí generaci integrace rychlejšího procesoru Apple A10, který nahradil starší model A8.

Sluší se nicméně podotknout, že americký počítačový gigant v dnešní době nabízí například v iPhonech daleko rychlejší čipy. Čip Apple A10 proti předchůdci nabízí vyšší výkon, a hlavně je s ním možné použít i další softwarové „vychytávky“, které Apple nabízí například pro iPhony.

Řeč je o skupinových hovorech na FaceTimu, podpoře rozšířené reality či herní platformy Apple Arcade.

Loňský iPod si stále drží svoji cenovku, nový model v nedohlednu

Hardware

Vzhled je ovšem stejný jako u starších jablečných telefonů, a to je velká škoda. IPhony se totiž již několik let chlubí krásnými bezrámečkovými displeji, zatímco iPod má starý čtyřpalcový displej s rozlišením 1136 x 640 obrazových bodů a velkými rámečky po stranách.

Právě zmiňované iPhony jasně dokazují, že Apple umí dělat i hezčí elektroniku. O tom, že s detaily si výrobce v případě nového iPodu Touch nelámal vůbec hlavu, svědčí také absence čtečky otisků prstů. Pod displejem je totiž obyčejné tlačítko stejně jako u starého iPhonu 6.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám