Hlavní obsah

Unikátní počítačový tablet je určen pro kuchaře a labužníky

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada lidí považuje počítačový tablet za nedocenitelného pomocníka, který jim umožňuje brouzdat po internetu a pohodlně procházet e-maily. Francouzský výrobce QOOQ se však přednosti tabletů snaží využít i v dalších oblastech – ve vaření. Novinka, která byla odhalena na největším světovém veletrhu spotřební a výpočetní techniky Consumer Electronics Show (CES) v Las Vegas, cílí na kuchaře a labužníky.

QOOQ tabletVideo: qooq.com

 
Článek

Výrobce nezvolil pro novinku název QOOQ náhodně. Foneticky se totiž toto slovo podobá anglickému cook, což v překladu znamená vaření. Název ale není to jediné, co tablet předurčuje k použití v kuchyni.

Foto: QOOQ

Tablet QOOQ

Displej tabletu, který má úhlopříčku 10,1 palců a rozlišení 1024 x 600 obrazových bodů, je voděodolný a snadno omyvatelný. Při vaření mu tak nebudou vadit cákance z vařícího hrnce ani upatlané ruce šéfkuchaře. Pro pohodlné čtení slouží výklopný stojánek na zadní straně. Srdcem tabletu je dvoujádrový procesor Cortex A9 s taktem 1 GHz.

Novinka ale není pouhou digitální kuchařkou, jak by se mohlo na první pohled zdát. Tablet QOOQ používá speciálně upravenou verzi operačního systému Linux, která nabízí řadu zajímavých vychytávek. Kromě receptů, které obsahují video návody, tak nechybí například ani aplikace pro vytváření nákupního seznamu, či plánování jídelníčku na celý týden.

Foto: QOOQ

Tablet QOOQ

Samozřejmostí je i možnost prohlížení webových stránek, čtení e-mailů, poslouchání MP3, prohlížení videí a fotek nebo také možnost instalování nových aplikací. V základu je k dispozici okolo 3500 receptů, na kterých se podílelo více než sto předních světových kuchařů.

Kulinářský tablet QOOQ se začal na francouzském trhu prodávat již na začátku roku 2010. Aktuálně představená druhá generace se v září konečně objeví také na zahraničních trzích, a to za cenu okolo deseti tisíc korun. Zda bude novinka dostupná i v Česku výrobce neprozradil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám