Hlavní obsah

S levnými brýlemi pro virtuální realitu se roztrhne pytel

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned několik velkých výrobců se chystá zkraje příštího roku přinést na pulty obchodů nové brýle pro virtuální realitu. Prakticky všechny chystané modely mají jedno společné – nízkou pořizovací cenu. Jednotlivé společnosti si od toho slibují, že se jim podaří dostat nové technologie mezi daleko víc uživatelů.

Foto: archív výrobce

Chytré brýle HTC Vive

Článek

Ještě v polovině letošního roku se ceny brýlí pro virtuální realitu pohybovaly nad hranicí 20 000 korun. To byl případ prvních headsetů, které na pulty tuzemských obchodů přinesly společnosti Oculus a HTC.

Velký cenový propad pak přišel v říjnu, kdy společnost Sony uvedla do prodeje nový systém zvaný PlayStation VR. Ten je totiž podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, možné zakoupit už od 10 512 Kč. Tedy skoro o polovinu méně než v případě výše zmiňovaných modelů.

BEZ KOMENTÁŘE: Virtuální headset PlayStation VRVideo: archív výrobce

Jde to i levněji

Na příští rok nicméně chystá vlastní brýle pro virtuální realitu celá řada dalších výrobců – například HP, Dell, Lenovo, Asus či Acer. Ti na jejich tvorbě spolupracovali se společností Microsoft, všechny novinky tak budou určeny pro chod pod operačním systémem Windows 10.

Co je však zajímavější, cena chystaných novinek by se měla pohybovat okolo 300 dolarů, tedy v přepočtu zhruba 7500 Kč. Nové stroje tak budou pravděpodobně ještě levnější než v případě řešení od Sony.

Žádné konkrétní parametry jednotlivých virtuálních brýlí však jednotliví výrobci neprozradili. Lze nicméně předpokládat, že detaily budou odhaleny hned v lednu. Právě tehdy se totiž koná v americkém Las Vegas největší počítačový veletrh CES, na kterém jednotlivé společnosti odhalují novinky prakticky pro celý nadcházející rok.

Sluší se podotknout, že na trhu jsou již nyní ještě levnější headsety, které lákají na virtuální realitu. Prakticky vždy jde však o modely, které spolupracují s chytrými telefony. Zážitek z dimenze u nich navíc není tak věrný, jako u plnohodnotných virtuálních brýlí.

Lákadla rozšířené reality

Vedle virtuální reality výrobci chystají také zařízení, která zvládnou pracovat s tzv. rozšířenou realitou. Tyto dva pojmy bývají velmi často zaměňovány, přestože obě technologie pracují na zcela odlišných principech.

BEZ KOMENTÁŘE: Headset pro rozšířenou realitu Microsoft HoloLens v akciVideo: Microsoft

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od skutečného světa. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Virtuální realita? Rozdíly v cenách jsou propastné

Nabídka brýlí pro virtuální realitu je na tuzemském trhu poměrně rozmanitá. Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam, se dají aktuálně nejlevnější brýle pro virtuální realitu pořídit dokonce už za méně než sto korun.

„Základní kartonové brýle pro virtuální realitu lze pořídit již za stokorunu, ty nejvyspělejší modely pro použití s chytrými telefony pak stojí klidně 3500 Kč. Cena herních virtuálních brýlí určených pro kompatibilní počítače a herní konzole se však pohybuje v rozpětí od 10 990 Kč do 25 990 Kč,“ uvedl na dotaz Novinek Michal Gabriel, marketingový ředitel CZC.cz.

Většina zákazníků se v současnosti soustředí především na levnější virtuální brýle. „Nejvíce se prodávají jednoduché brýle pro mobilní telefony kolem 900 Kč. U některých modelů v této cenové hladině je součástí balení i bluetooth ovladač, nezbytný pro hraní VR her. Telefon se pro VR totiž stává součástí brýlí, a tak nelze hru ovládat na displeji telefonu,“ uvedl mluvčí Mall.cz Jan Řezáč.

Zajímavé nicméně je, že především v posledních týdnech jsou zákazníci ochotni utratit za sofistikovanější systémy i vyšší částky. „Zákazníci za brýle pro virtuální realitu utrácí až desítky tisíc korun. A nejen to; kdo si chce užít opravdu dech beroucí herní zážitky, pořizuje i výkonný počítač nebo herní konzoli,“ podotkl Karel Kučera, ředitel marketingu Alza.cz. [celá zpráva]

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něj. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám