Hlavní obsah
Online

Nejlepší iPad Pro pokoří i notebooky. Apple odhalil hromadu novinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cupertino
Aktualizováno

V úterý odpoledne se konala první letošní tiskovka společnosti Apple. Americký technologický gigant na ní odhalil dva nové iPady, ale i řadu zajímavého příslušenství. Premiéru si navíc odbyl nový čipset Apple M4, který posouvá laťku výkonu na novou úroveň. Novinky.cz sledovaly celou slavnostní akci v on-line reportáži.

Živě: Představení nových produktů AppleVideo: Apple

 
Článek

Konec on-line reportáže

Tisková konference je u konce a s tím také naše on-line reportáž. Děkujeme za pozornost.

Odhaleným novinkám se budeme věnovat v samostatných článcích, ve kterých se zaměříme i na ceny a dostupnost pro tuzemský trh.

Apple Pencil Pro

Další novinkou je Apple Pencil Pro. Americký technologický gigant tvrdí, že dosavadní stylus posunul na „úplně novou úroveň“. Novinka nabízí zpětnou haptiku, při tvoření tedy budete doslova konečky svých prstů vnímat, zda kreslíte tužkou nebo štětcem.

Šikovná je dotyková ploška, prostřednictvím které je možné vyvolat nabídku s nástroji. Vývojáři třetích stran navíc budou moci vytvářet vlastní akce, funkčnost plošky se tak bude moci měnit podle používané aplikace.

Nová klávesnice pro iPady

Vedle iPadů se vylepšení dočkalo také příslušenství. Odhalena byla klávesnice New Magic Keyboard, díky které se iPad Pro promění bez nadsázky v plnohodnotný notebook. Kromě kláves má totiž také touchpad, který nahrazuje tradiční myš. Proti podobnému obalu z roku 2022 je novinka tenčí a lehčí, při psaní by měl mít uživatel stejný pocit jako při psaní na MacBooku. Touchpad navíc zabírá větší plochu.

Pro grafiky i muzikanty

Zástupci Applu v praxi ukazují, že z iPadu Pro se díky nárůstu výkonu stalo „zařízení pro profesionály“. Demonstrují hromadu ukázek nejrůznějších aplikací, které využijí střihači, grafici i muzikanti. Skoro se nabízí otázka, zda ještě někdo bude potřebovat počítače s logem nakousnutého jablka? S takovýmto výkonem se totiž iPad Pro může pro celou řadu uživatelů stát hlavním pracovním zařízením.

Níže si můžete prohlédnout detailní parametry čipu Apple M4:

Foto: archiv výrobce

Technické parametry čipu Apple M4.

Nárůst výkonu o 50 %

Čip Apple M4 bude k mání v různých konfiguracích. Ta nejvyšší počítá se čtyřmi výkonnými jádry a šesti efektivními jádry. Ve srovnání s iPadem Pro z roku 2022, který byl vybaven čipem Apple M2, by tak výkon měl narůst o rekordních 50 procent.

V praxi tak bude například výkon při renderování rychlejší až čtyřikrát. Výrobce přitom slibuje, že M4 bude potřebovat polovinu energie ve srovnání s čipem M2. To by se pozitivně mělo promítnout do výdrže baterie.

Část čipu starající se o umělou inteligenci zrychlila podle Applu až 60krát.

Foto: archív výrobce

Čip Apple M4

Nový čip Apple M4

Nové iPady Pro překvapivě nenabídnou čip Apple M3, místo toho si pro ně americký technologický gigant připravil úplně nový procesor Apple M4. Historicky vůbec poprvé tak nové iPady přeřadily vyšší rychlost z Applu M2 rovnou na Apple M4.

To je velmi překvapivé, neboť i ty nejlepší notebooky a počítače od Applu mají v současnosti „pouze“ čip M3.

Kvalitnější displeje

Velký prostor u nových tabletů věnuje společnost Apple displejům, které mají být „nejlepší v celé historii iPadů“. Nový typ displeje americký technologický gigant pojmenoval jako Ultra Retina XDR, vynikat má tento OLED panel barevným podáním, ale i vysokým jasem.

Dvě velikosti, tenčí konstrukce

Na první pohled vypadá novinka úplně stejně jako předchozí generace. Apple nicméně zdůraznil, že novinka je daleko tenčí. K dispozici bude ve dvou velikostech, s 11- a 13palcovou obrazovkou. Podle velikosti obrazovky mají tablety v pase pouze 5,3 či 5,1 mm.

Foto: archív výrobce

Nové iPady Pro.

Další na řadě je iPad Pro!

Další novinkou slavnostní akce bude nový iPad Pro!

Různé velikosti

Nový iPad Air se v obou velikostech bude v základu nabízet s úložištěm o velikosti 128 GB. Nejpokročilejší verze nabídne kapacitu 1 TB.

Čip Apple M2

Novou generaci tabletů řady Apple Air budou pohánět čipy Apple M2. Nabídnou tedy stejný výkon, jaký nabízela poslední generace iPadů Pro z roku 2022. Ta byla přitom ve své době tím nejvýkonnějším tabletem na trhu.

Čip Apple M2 má v mezigeneračním srovnání až o 15 procent rychlejší 8jádrové CPU a až o 35 procent rychlejší 10jádrové GPU. A o 40 procent rychlejší Neural Engine na zrychlování úloh strojového učení a o 50 procent větší propustnost paměti.

Právě díky tomuto čipu je možné na tabletu vytvářet fotorealistické 3D návrhy, sestavovat propracované AR modely a hrát hry s grafikou na úrovni konzolí a s vyššími snímkovými frekvencemi. Baterie při tom všem vydrží celý den.

Nový iPad Air

Jako první se odhaluje nový iPad Air. Vůbec poprvé si jej lidé budou moci zakoupit ve dvou různých velikostech, a to s 11palcovým a 13palcovým displejem.

Foto: archív výrobce

Porovnání velikostí nového iPadu Air (2024).

Vše bude o iPadu!

Hned na úvod tiskovky šéf Applu Tim Cook potvrdil, že se dnešní slavnostní akce bude točit okolo nových iPadů. „Čeká nás pravděpodobně nejdůležitější představovačka od uvedení prvního iPadu,“ neskrýval své nadšení Cook.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Šéf Applu Tim Cook.

Slavnostní akce odstartovala

Apple je přesný jako hodinky. Slavnostní akce odstartovala v americkém Cupertinu přesně úderem 16. hodiny středoevropského času. Na úvod tiskovky nám Apple naservíroval hru barviček – hromadu vizuálů s logem nakousnutého jablka.

Apple vypnul obchod

Krátce před startem úterní tiskovky vypnula společnost Apple svůj oficiální obchod. „Chystáme novinky v Apple Storu. Zkus to později,“ dozvědí se lidé, kteří nyní chtějí koupit nějaké nové zařízení. Je tedy prakticky jisté, že se skutečně ukážou nová zařízení. Americký technologický gigant totiž obchod vždy vypíná před tiskovkou, na které se ukážou nové produkty.

NačítámNačíst starší příspěvky

Výběr článků

Načítám