Hlavní obsah

Obyčejná trička budou nabíjet mobily i tablety

Právo, BBC, aa

Jednoduchou úpravou přiměli vědci běžné bavlněné tričko, aby získalo vlastnosti elektrického kondenzátoru. Uchovaná energie by bohatě stačila k dobíjení mobilů, tabletů či přenosných počítačů. Podle testů by tričko mohlo vydržet tisícovku nabíjecích cyklů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Bavlněné látky nosíme denně, jednou by ale mohly posloužit i jinak než jen jako oblečení – třeba jako pružná nabíječka našich přístrojů,“ řekl profesor Li Siao-tung z Jihokarolínské univerzity časopisu Advanced Materials.

Li spolu s kolegou Pao Li-chungempoužili běžné bavlněné tričko, které namočili do roztoku fluoridu a vypálili v bezkyslíkaté atmosféře. Celulóza v bavlněných vláknech se přeměnila na aktivní uhlík, ale zůstala ohebná a pružná. Z trička se stal kondenzátor, pasivní akumulační součástka elektrických obvodů, užívaná k dočasnému uchování elektrického náboje a tím i energie.

Nejznámější použití je ve fotografickém blesku a v počítačových pamětích. V prvních testech se ukázalo, že ani po tisícovce cyklů nabití-vybití kapacita neklesne o víc než několik procent. Přidáním nanovrstvy oxidu manganu a paralelním zapojením těchto kondenzátorů se kapacita trička zvýšila.

Už před čtyřmi lety časopis Nature informoval o vynálezu vláken, jejichž přidáním do textilie vznikne minielektrárna. Tým Georgijského technologického institutu dokázal schopnost této „chytré látky“ přeměnit mechanickou energii – např. třepetání textilu ve větru – v elektrickou energii. „Naším cílem je samonabíjecí nanotechnologie,“ naznačil tehdy další směr bádání šéf týmu Wang Čung-lin, mimochodem rovněž čínského původu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám