Hlavní obsah

Nový stylový netbook od Hewlett-Packardu je tenký jen 33 milimetrů

Novinky, Miloslav Fišer

Společnost Hewlett-Packard uvedla na trh svůj nový lehký netbook, který zaujme především svým tenkým vzhledem. Miniaturní laptop je totiž tenčí než 33 milimetrů a váží jen lehce přes jeden kilogram. Na českém trhu by se novinka měla objevit během letošního června.

Foto: Archiv, Novinky

Netbook HP Compaq Mini 110c

Článek

Nový netbook HP Compaq Mini 110c je podobně jako většina modelů konkurence postaven na procesoru Intel Atom s frekvencí 1,66 GHz, přičemž grafický výkon zajišťuje integrovaný čip Intel GMA 950. Data jsou ukládána na pevný disk o velikosti 160 GB.

Foto: Archiv, Novinky

Netbook HP Compaq Mini 110c

Díky prostornému 10,1palcovému displeji také miniaturní laptop nabídne velkou klávesnici, která je takřka stejně velká, jako klasická počítačová varianta. Podle informací výrobce dosahuje každá z kláves 92 procent tradiční velikosti.

Foto: Archiv, Novinky

Netbook HP Compaq Mini 110c

Ve výbavě laptopu nechybí ani tři USB porty, čtečka paměťových karet 5 v 1, integrovaná webkamera s mikrofonem. K internetu se je možné připojit pomocí klasického síťového konektoru, nebo díky bezdrátové síti WiFi.

Netbook HP Compaq Mini 110c bude v České republice a na Slovensku dostupný od druhé poloviny června letošního roku. Jeho prodejní cena byla stanovena na 9 350 korun.

Studenti začnou místo sešitů používat netbooky

Mininotebooky by se mohly podle Ondřeje Neumajera z Výzkumného ústavu pedagogického stát součástí výuky v českých školách už v následujících letech. Zatím běží pilotní projekt na dvou školách, kromě způsobů využití počítačů ve výuce se testuje i technické zázemí a připravenost učitelů.

Takzvané netbooky, tedy lehké přenosné počítače, testují třeba na Základní škole Pramínek v Brně. "Mají klávesnici s menšími klávesami, aby to ergonomicky odpovídalo právě dětem na prvním a druhém stupni," uvedl Pavel Kubů ze společnosti Intel, která počítače do projektu poskytla.

Důležitější je prý však zajištění bezdrátové internetové sítě a vyřešení organizačních problémů, třeba se zásuvkami. Pokud bude vyřešeno připojení a budou vyškoleni učitelé, studenti, hlavně středoškoláci, by si mohli nosit své vlastní notebooky.

Koncepce na rozvoj informačních technologií ve školách není zatím schválena, počítá se, že bude financována z evropských fondů. "Patrně to bude muset být tak, že si školy budou žádat formou projektů a my se pokusíme připravit to tak, aby ty projekty byly opravdu co nejjednodušší," uvedl Neumajer.

Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám