Hlavní obsah

Nejvýkonnější průmyslový počítač na světě mají Italové

Italská energetická společnost Eni instalovala nové kapacity ve svém superpočítačovém centru v Miláně a vytvořila nejvýkonnější průmyslový počítač na světě. Po čtyřnásobném zvýšení výpočetního výkonu je tento počítač schopen provést až 22,4 kvadriliónu operací za sekundu, oznámil generální ředitel podniku Claudio Descalzi.

Foto: archív výrobce

Část superpočítače Eni

Článek

Superpočítač nazývaný HPC4 zabírá několik částí milánské budovy společnosti Eni. Sloužit podniku bude k složitým seismickým modelacím či k organizaci distribuce.

Celkový výkon superpočítače HPC4 je 22,4 petaflopu, před vylepšením to bylo jen 18,6 petaflopu. Petaflop vyjadřuje biliardu početních úkonů za vteřinu. Vůbec nejvýkonnější superpočítač na světě má Čína, model Sunway TaihuLight se chlubí výkonem 93 petaflopů.

Foto: archív výrobce

V této budově v Miláně se ukrývá superpočítač společnosti Eni.

Sluší se připomenout, že státem ovládaný podnik Eni investuje do rozvoje počítačových systémů značné prostředky, aby získal před konkurencí náskok.

Díky objevu obřích nalezišť zemního plynu v Mosambiku a Egyptě se společnost řadí v posledních letech ve svém oboru ke špičce. V prosinci oznámila, že z egyptského ložiska Zohr vytěžila první plyn za pouhých 30 měsíců, což je u tohoto typu ložiska rekordní doba, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám